Tym razem zapraszam na puszyste pączki wypełnione kremem czekoladowym Nutella. Chciałoby się powiedzieć, iż są to pączki luksusowe, gdyż ciasto drożdżowe, z którego powstają te pączki robi się aż z 8 żółtek. Większość pączków, które wypiekam jak i przepisy, z którymi się stykam, bazują na cieście zawierającym znacznie mniejszą ilość żółtek. Pamiętam jeszcze różne przepisy na pączki, które w swoim przepiśniku ma moja mama i w tychże przepisach ciasto drożdżowe zawiera najczęściej bardzo dużą ilość żółtek. Pączki przygotowane z ciasta, które zawiera dużo żółtek, są nie tylko lekkie i puszyste ale także delikatne. Po usmażeniu pączki wypełnić można ulubionym nadzieniem, lecz w tym akurat przepisie postawiłam na krem orzechowo-czekoladowy. Wypełnione kremem pączki po wierzchu warto jest oprószyć cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pączki z Nutellą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki z Nutellą.
Ciasto na pączki:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 8 żółtek
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 80 g płynnego masła
- 1/2 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 220 ml letniego mleka
- 10 ml octu lub spirytusu
- 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 250 g kremu Nutella
- cukier puder do oprószenia pączków
- spora ilość oleju lub smalcu do smażenia

Jak zrobić pączki z Nutellą.
Do większej miski wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Kolejno wsypać 5 łyżek mąki pszennej odebrane z całości, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do większej miski bądź miski miksera planetarnego włożyć żółtka jajek, otartą skórkę pomarańczową, sól oraz cukier puder. Ubijać przez 5 minut, po czym dodać pozostałą mąkę pszenną przesianą przez sitko, wyrośnięte drożdże a także ocet i wyrabiać przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez 12-15 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę bądź blat kuchenny lekko oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto i wyrabiać je przez kilka sekund, aby je trochę odgazować. Kolejno, ciasto rozwałkować na grubość 1,5 – 2 centymetry i przy pomocy szklanki lub metalowego wycinaka, wycinać z niego okrągłe placki o średnicy 7,5 centymetra. Placki ułożyć na blacie delikatnie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Do szerokiego i dość głębokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać na nim wyrośnięte ciasto na pączki. Pączki smażyć w dobrze nagrzanym tłuszczu, średni ogień przez 3-4 minuty, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i odstawiać do całkowitego wystygnięcia. Do rękawa cukierniczego włożyć tylkę cukierniczą do nadziewania pączków, a rękaw wypełnić płynną Nutellą. Końcówkę tylki wbijać z jednego boku każdego z pączków i wciskać ją ku środkowi, po czym ostrożnie uciskając rękaw wypełniać kremem pączki. Wypełnione kremem pączki oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc pączki z Nutellą.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 14 sztuk dużych pączków.
Te pączki są wypełnione Nutellą, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast nią pączki wypełnić konfiturą lub budyniem.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami instant. W takim wypadku należy użyć 7 g drożdży instant.
Pączki smażyłam w głębokim garnku, który wypełniłam 2 litrami oleju.
Lubisz słodkości z ciasta drożdżowego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Faworki drożdżowe.







Dodaj komentarz