Ciasta jabłkowe należą do tej grupy ciast tradycyjnych, które wszyscy uwielbiają. Pieczone są na wyjątkowe okazje ale również bez okazyjnie, przy szarym poniedziałku czy nudnej środzie.
Najbardziej znanym wszystkim ciastem jabłkowym jest oczywiście szarlotka. Sama piekę ją dość często. W mojej szarlotce jabłka muszą zawsze mieć konsystencję niemalże kremu, gdyż inaczej mąż mi narzeka. Jak to facet ma swoje manie. Nie lubi czuć tekstury owoców w cieście.
Ciastem z poniższego przepisu dogodziłam mężowi maksymalnie. Nie tylko dodałam do tegoż ciasta puree jabłkowe ale również znalazła się w nim czekolada, którą uwielbia 😀
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto jabłkowe.
- 50 dkg smażonych jabłek albo puree jabłkowego
- 30 dkg mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 10 dkg orzechów włoskich
- 7,5 dkg gorzkiej czekolady
- 12 dkg masła bez soli
- 20 dkg brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Jak zrobić aromatyczne ciasto jabłkowe.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę. Najlepiej użyć do ucierania miksera.
Do utartego masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Po kilku sekundach zacząć dodawać smażone jabłka. Jabłka dodawać w małych porcjach ucierając cały czas. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami a także grubo krojone orzechy włoskie oraz posiekaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc ciasto jabłkowe.

Użyłam smażonych jabłek, które miałam przygotowane na zimę w słoiczku.
W sklepach do kupienia jest puree jabłkowe więc możecie po nie sięgnąć. Możecie także zrobić własne puree w domu. Wystarczy wymieszać pokrojone jabłka z małą ilością wody i smażyć, aż będą miękkie a później zmiksować.
Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 22-ch centymetrów.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką.
Dodaj komentarz