Pak choi z pieczarkami przepis
|||||

Pak choi z pieczarkami

Kapusta pak choi z pieczarkami to pomysł na bezmięsny dodatek do obiadu. Po kapustę pak choi sięgam głównie wtedy, gdy robię dania kuchni chińskiej, zresztą sama kapusta pochodzi właśnie z Azji i w daniach kuchni azjatyckiej jest bardzo popularna. Każda część tego warzywa jest jadalna, zarówno jego białe i chrupiące łodygi jak i duże, intensywnie zielone liście. Jej smak jest delikatny, łagodny z małą nutką goryczy. Warzywo to sprawdza się podane w formie smażonej, surowej oraz gotowanej stąd też wykorzystać można je zarówno do sałatek, zup, dań makaronowych jak i wielu innych dań.

Połączona z pieczarkami kapusta z przepisu poniżej ma formę smażoną, do smaku doprawiona jest sosem sojowym oraz czosnkiem. Danie to jest szybkie a jego przygotowanie od początku do końca to mniej aniżeli 10 minut. Jak sami zatem widzicie zrobić można je ekspresowo i na pewno sprawdzi się jako przepis na szybki obiad w momentach, w których nie za bardzo mamy czas na gotowanie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pak choi z pieczarkami przepis
Kapusta pak choi z pieczarkami

Składniki na pak choi z pieczarkami.

  • 200 g kapusty pak choi (2 sztuki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka płatków chili
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania:

  • makaron ryżowy lub ryż
Pak choi z pieczarkami przepis
Kapusta pak choi z pieczarkami

Jak zrobić pak choi z pieczarkami.

Pieczarki przetrzeć wilgotną ściereczką, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plasterki. Z kapusty pak choi usunąć twardy głąb, po czym okroić ją na grube paski. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund na średniej wielkości ogniu. Następnie dodać pokrojone pieczarki, kapustę pak choi, płatki chili, pieprz oraz sól. Smażyć przez 3-y minuty na średniej wielkości ogniu, kolejno wlać sos sojowy i kontynuować smażenie przez 5 minut. Pak choi z pieczarkami serwować z makaronem ryżowym bądź ryżem, jako dodatek do owoców morza, sera tofu lub mięs.

Pak choi z pieczarkami przepis
Kapusta pak choi z pieczarkami

Warto wiedzieć robiąc pak choi z pieczarkami.

Makaron ryżowy bądź ryż, z którym podajemy warzywa ugotować należy według instrukcji na ich opakowaniach. Tak przygotowane warzywa są świetnym dodatkiem do grillowanych mięs takich jak drób czy wołowina, pieczonego sera oraz grillowanych owoców morza.

Płatki chili zastąpić można świeżą papryczką chili.

Lubisz dania z kapusty pak choi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pak choi z grilla.

Pak choi z pieczarkami przepis
Kapusta pak choi z pieczarkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pak choi z pieczarkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *