Zawsze kiedy na obiad podaję danie mięsne to wraz z nim serwuję surówkę. Jest całe mnóstwo przepisów na surówki, do których często wracam. Jednym z takich przepisów jest przepis na surówkę z czerwonej kapusty i papryki. Surówkę z kapusty czerwonej robi się łatwo i nie jest czasochłonna, gdyż nie ma potrzeby gotowania czegokolwiek. Składniki na surówkę należy posiekać bądź pokroić, doprawić do smaku i mamy gotową surówkę. Surówka jest nie tylko świetnym dodatkiem, który można podać do obiadu, równie dobrze komponuje się jako dodatek w pitach oraz kebabach.
Surówkę z czerwonej kapusty najczęściej robię w okresie jesiennym i zimowym. W tymże czasie dostępność świeżych warzyw jest ograniczona i kapusta poniekąd wydaje się być świetnym wyborem. Z czym serwować surówkę z czerwonej kapusty? Jak dla mnie surówka z kapusty czerwonej sprawdza się podana zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich. Jest pysznym dodatkiem chociażby do schabowego, devolaja, sznycli, smażonej mozzarelli, kotletów z kaszy oraz kotletów z kapusty. Już teraz zachęcam Was do zrobienia surówki z czerwonej kapusty i papryki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.
- 1 mała główka kapusty czerwonej
- 1 duża marchew
- 2 małe cebule szalotki
- 1 duża papryka czerwona
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek majonezu
- 1 jabłko
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i papryki.
Z kapusty czerwonej wykroić głąb, po czym pokroić kapustę w drobne paseczki. Można to zrobić za pomocą noża lub szatkownicy.
Jabłko obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć ziarna i pokroić ją w małe paski.
Cebulę pokroić w małą kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach.
W misce połączyć pokrojone warzywa wraz z solą, pieprzem, octem jabłkowym oraz majonezem. Bardzo dokładnie wymieszać. Gotową surówkę schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty.
Czerwoną kapustę zastąpić można kapustą białą.
Do surówki poza papryką użyłam również cebuli i sięgnęłam po cebulę szalotkę. Cebula ta jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, aniżeli cebula biała czy czerwona i w tejże surówce komponuje się idealnie z pozostałymi składnikami.
Lubisz kapustę czerwoną? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Modrą kapustę.

Dodaj komentarz