Mango jest świetnym owocem. Nadaje się i do słodkich deserów ale fantastycznie łączy się też z mięsem czy sprawdza w formie sałatki.
Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki.
Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem.
Na słodko powstał delikatny mus, który na zimno idealnie chłodzi podniebienie w tym upale jaki nadal mamy.
Mus jest bardzo lekki i ekstremalnie owocowy. Nie dodałam za dużo cukru nie jest zatem przesłodzony.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na mus z mango.
- 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka)
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżka żelatyny
- 2 białka
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki

Jak zrobić lekki mus z mango.
Z mango odlać syrop. Owoce zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych owoców dolać syrop z mango tak aby ilościowo owoce wraz z syropem miały 320 ml. Dodać także sok z limonki. Całość przelać przez gęste sitko.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach syropu z mango. Odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach podgrzać, wymieszać i dodać do zmiksowanego mango. Włożyć do lodówki na 15 minut albo d momentu aż masa zaczyna delikatnie gęstnieć.
Białka ubić na parze. Kiedy są już sztywne dodać brązowy cukier. Kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
W misce ubić kremówkę. Do kremówki małymi porcjami dodać wyjęte z lodówki puree z mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.

Warto wiedzieć robiąc deser z mango.
Zmiksowane mango koniecznie trzeba przelać przez sitko gdyż może się zdarzyć, iż owoce nie będą do końca zmiksowane i znajdziemy ich kawałki w deserze. A mus powinien być delikatny i kremowy.
Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Napój jabłkowo-pomarańczowy z imbirem.
Uwielbiam mango i wszystko co jest z nim
zapraszam do mnie 😉