Słodkie ziemniaki nie tylko dobrze sprawdzą się w sałatkach. Jakiś już czas temu odkryłam, iż ze słodkich ziemniaków wyczarować można cuda.
Świetne są do zup, dań głównych, smażone, pieczone, jako puree, jako gotowane. Ostatnio wyjątkowo często zajadam się frytkami ze słodkich ziemniaków. Nie zabrakło ich również w sałatce jaką robiłam jakiś czas temu.
Poza ziemniakami do sałatki dodałam same dobre i zdrowe składniki. Znalazły się w niej między innymi jajka, rukola czy makaron ryżowy. Sałatkę doprawiłam sosem na bazie syropu daktylowego.
Taka sałatka jest nie tylko zdrowa ale również bardzo pożywna. Zabrać można ją na lunch do pracy czy zjeść jako późną kolację.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę ze słodkich ziemniaków.
- 50 dkg słodkich ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki pestek dyni
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 10 dkg makaronu Vermicelli
- 10 dkg sałaty rukoli
Sos daktylowy:
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sałatkę ze słodkimi ziemniakami.
Ziemniaki obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać 3/4 łyżeczki soli i łyżkę oliwy. Wymieszać. Ziemniaki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczone wystudzić.
Jajka ugotować na miękko (gotować 5 minut). Wystudzić, obrać, rozkroić każde na pół.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu (2-3 minuty w gorącej wodzie). Przelać przez durszlak i również wystudzić.
Na patelnię włożyć pestki dyni oraz szczyptę soli. Prażyć na bardzo małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W kubeczku wymieszać syrop daktylowy, sok z cytryny, musztardę i oliwę.
Na dużym półmisku do serwowania lub na mniejszych talerzach ułożyć ziemniaki, makaron, rukolę i jajka. Polać sosem daktylowym i posypać prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę.
Ziemniaki piekłam dość długo. Pomimo tego, iż były pokrojone w średniej wielkości kostkę potrzebowały sporo czasu w piekarniku. Jeśli chcecie ziemniaki upiec szybciej, przed pieczeniem podgotujcie je najpierw przez 6-8 minut.
Dodanie odrobiny soli w trakcie prażenia pestek dyni podniesie ich smak.
Lubisz zdrowe sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z buraka i awokado.
Dodaj komentarz