Brukselka czyli mini kapusta to warzywo dwuletnie, które uprawiane jest w Europie od XVI wieku. Brukselka jest źródłem witamin. Zawiera więcej witaminy C aniżeli pomarańcza a do tego ma w sobie bardzo mało kalorii.
Z dzieciństwa nie pamiętam zbyt wielu dań z brukselką. Moja mama nie miała tego warzywa u siebie na działce. Dopiero od jakiś czterech lat zaczęła je sadzić.
Z brukselką tak naprawdę najwięcej styczności miałam mieszkając w Anglii. Anglicy jedzą brukselkę zdecydowanie częściej niż Polacy. Nie dzieje się to tylko i wyłącznie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, w którym to okresie brukselka jest nieodłącznym elementem praktycznie każdego świątecznego stołu.
To w Anglii po raz pierwszy skosztowałam brukselki z kasztanami i było to w święta właśnie. Mój przyjaciel, który jest Anglikiem zrobił świąteczny obiad z prawdziwego zdarzenia. W menu była obowiązkowo brukselka.
Brukselka najpierw została przez niego ugotowana, potem lekko podsmażona a na koniec połączył ją z kasztanami. W takiej formie to warzywo najlepiej sprawdza się jako dodatek do innych dań.
Wy nie musicie czekać na święta i już dzisiaj możecie zrobić brukselkę z kasztanami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na brukselkę z kasztanami.
- 30 dkg kasztanów
- 45 dkg mrożonej brukselki
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 50 ml wody
Jak zrobić brukselkę z kasztanami.
Każdego kasztana naciąć (krzyżyk na górze kasztana), ułożyć na blasze do pieczenia. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić na dość spore kawałki.
Mrożone brukselki lekko rozmrozić, każdą przekroić na pół. Włożyć do garnka i dodać wodę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i odparować wodę.
Do odparowanej z wody brukselki dodać oliwę, kasztany, sól oraz pieprz. Smażyć na dużym ogniu przez 4-5 minut. Brukselka powinna się nieco przyrumienić i podpiec.
Danie podawać jako dodatek.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc brukselkę z kasztanami.
W sezonie zdecydowanie sięgnijcie po świeżą brukselkę. Nawet poza sezonem jeśli takową znajdziecie to jej właśnie użyjcie. Kiedy robiłam moje danie dość długo szukałam świeżej brukselki w kilku sklepach. Niestety bezskutecznie.
Nie wolno zbyt długo dusić brukselki. Straci kolor a do tego stanie się po prostu niesmaczna.
Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łazanki z kapustą.
Dodaj komentarz