Łosoś to popularna ryba, której mięso jest bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. Spożywany jest zarówno na surowo jak i w formie gotowanej, wędzonej, pieczonej oraz smażonej. W moim domu najczęściej gości łosoś wędzony, którego podaję na ogół na śniadanie. Równie często sięgam po łososia z wody, z którym to przygotowana jest także poniższa sałatka. W tejże sałatce mięso łososia połączyłam z mieszanką sałat, jajkiem przepiórczym, awokado i ziarnami granatu. Sałatkę do smaku doprawiłam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Jeśli nie próbowałeś jeszcze łososia w takiej odsłonie, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis na sałatkę z gotowanego łososia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z gotowanego łososia.
- 300 g surowego łososia ze skórką
- 6 jajek przepiórczych
- 80 g mieszaki sałat
- 1 duże awokado
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka koperku
Jak zrobić sałatkę z gotowanego łososia.
Łososia ułożyć na patelni skórką do dołu, zalać wodą i przykryć patelnię pokrywką. Wody powinno być na tyle, aby sięgała do 3/4 wysokości łososia. Patelnię wstawić na ogień, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia, odlać wodę i wystudzić łososia. Zimnego łososia położyć na papierowym ręczniku, aby dodatkowo odsączyć go z nadmiaru wody. Kiedy łosoś jest już w miarę odsączony z wody, zdjąć skórkę a mięso łososia porwać palcami na mniejsze kawałki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a następnie za pomocą łyżki wyjąć także miąższ. Po wyjęciu miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Z owocu granatu wyjąć ziarna, które również przełożyć do miseczki. Jajka przepiórcze ugotować w wodzie osolonej szczyptą soli. Ja jajka gotuję przez 4 minuty od momentu zagotowania się wody wraz z jajkami. Ugotowane jajka wystudzić, obrać i przekroić każde na pół.
Do dużej miski włożyć mieszankę pokrojonych sałat, kawałki łososia, jajka, awokado oraz ziarna granatu. W kubeczku wymieszać sól z pieprzem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Sosem z kubka zalać składniki z misce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z gotowanego łososia.
W sałatce wykorzystałam mieszankę sałat. Taką mieszankę bez problemu kupić można w każdym sklepie. Sałaty, które się w niej znajdują są już umyte i pokrojone.
Jajka przepiórcze zastąpić można jajkami kurzymi. Jeśli tak robimy to trzy jajka kurze wystarczą.
Lubisz dania z łososia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Łososia teriyaki.

Talerz pełen kolorów. Bardzo smakowicie to wygląda. 🙂
Pyszna kolorowa kompozycja. Pomyślałam, że dawno nie robiłam z łososiem. 😉
Zachęcam zatem do zrobienia 🙂 Pozdrawiam.