Krem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych kremów wykorzystywanych do przekładania ciast. Łączy się idealnie z ciastem kruchym, ciastem parzonym oraz ciastem biszkoptowym. Jest obecny w uwielbianych przez wszystkich rurkach, karpatce, pychotce, a także wielu innych ciastach. Przygotowanie kremu budyniowego jest proste i mało czasochłonne. Cały proces zaczynamy od zrobienia domowego budyniu, ugotowania go i połączenia z masłem. Ja domowy budyń robię bez dodatku proszku budyniowego z torebki, bazuję na mące, żółtkach, cukrze oraz wanilii. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na krem budyniowy, a jeśli szukasz inspiracji na ciasta z kremem budyniowym oto kilka z nich.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem budyniowy.
- 800 ml mleka
- 15 dkg cukru kryształu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
- 4 duże żółtka
- szczypta soli
- 30 dkg miękkiego masła
- 80 gr mąki pszennej (4 pełne łyżki)
- 30 gr mąki ziemniaczanej (2 pełne łyżki)
Jak zrobić krem budyniowy.
Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać szczyptę soli, cukier oraz wanilię. Zagotować. W międzyczasie w kubku wymieszać 300 ml mleka z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszane składniki wlać na gotujące się mleko i mieszając nieustannie doprowadzić do ponownego zagotowania – polecam robić to na średnim ogniu z tendencją do małego. Gotować budyń przez 4-5 minut mieszając nieustannie.
Budyń połączyć można z masłem na dwa sposoby:
- 1. Gorący budyń zdjąć z ognia, dodać miękkie masło – najlepiej w mniejszych porcjach nie na raz, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Budyń z masłem łączę mieszając całość drewnianą łyżką, do momentu w którym krem jest jednolity. Zajmuje to zazwyczaj kilka minut. Zimny krem budyniowy przełożyć do miski i utrzeć za pomocą robota kuchennego, powinno to zająć 2-3 minuty. Zaletą kremu przygotowanego w ten sposób jest całkowity brak w nim grudek.
- 2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Folia położona bezpośrednio na budyniu sprawi, iż nie utworzy nam się na nim kożuch. Do miski włożyć miękkie masło. Ucierać przez 3-4 minuty, do momentu w którym masło stanie się puszyste i niemalże białe. W tym momencie do masła małymi partiami dodać zimny budyń, cały czas ucierając. Krem przygotowany w ten sposób jest nieco bardziej sztywny, aniżeli krem robiony pierwszym sposobem.

Warto wiedzieć robiąc krem budyniowy.
Budyń ugotować można z dodatkiem ekstraktu waniliowego, cukru waniliowego lub laski wanilii. Ja najczęściej sięgam po ekstrakt waniliowy. W sklepach internetowych kupić można prawdziwy ekstrakt z wanilii i po taki polecam sięgać. Jeśli jednak decydujemy się na wykorzystanie laski wanilii, to należy pamiętać aby najpierw pogotować chwilę z nią samo mleko.
Lubisz ciasta z kremem budyniowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym.

Dodaj komentarz