Pumpkin spice latte to napój kawowy, którego podstawą jest mleko, kawa espresso, puree dyniowe oraz przyprawy takie jak cynamon oraz goździk. Napój ten podaje się na gorąco udekorowany bitą śmietaną. Polecam go wszystkim tym, którzy chcą nieco urozmaicić poranną kawę.
Zachęcam do sprawdzenia również innych przepisów na dania z wykorzystaniem puree z dyni.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pumpkin spice latte.
- 300 ml mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki puree z dyni
- 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
- 50 ml kawy espresso
- bita śmietana
- szczypta cynamonu
Jak zrobić pumpkin spice latte.
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, puree z dyni oraz kawę espresso. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać ekstrakt z wanilii oraz przyprawę do piernika. Wymieszać, wlać do kubków, udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu. Podawać od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc pumpkin spice latte.
Z podanych ilości składników wychodzą dwie duże filiżanki napoju.
Przyprawę do piernika zastąpić można mieszanką cynamonu z gałką muszkatołową i goździkiem.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.

Dodaj komentarz