Owsianka to danie, które w moim domu najczęściej robię na śniadanie. Podstawą owsianki są płatki owsiane oraz woda lub mleko. Całość należy gotować przez kilka minut, po czym podawać na ciepło. Smak każdej owsianki zmieniają dodatki, z którymi to owsiankę najczęściej podajemy. Sięgnąć można po świeże jak i suszone owoce, orzechy, miód, syrop klonowy, czekoladę bądź migdały. Jeśli lubisz płatki owsiane to koniecznie sprawdź poniższe przepisy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na owsiankę z figami.
- 8 dkg płatków owsianych
- 300 ml mleka
- szczypta cynamonu
- 2 duże figi
- 1/4 łyżeczka miodu
Jak zrobić owsiankę z figami.
Do garnka wlać mleko, dodać płatki owsiane i zagotować. Mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, odstawić na 2 minuty. Owsiankę podawać z plasterkami fig, posypaną szczyptą cynamonu i polaną miodem.

Warto wiedzieć robiąc owsiankę z figami.
Figi zastąpić można dowolnymi miękkimi owocami, a miód syropem klonowym.
Do przygotowania tej owsianki używam zazwyczaj mleka krowiego lecz dobrze sprawdza się tutaj również mleko sojowe lub owsiane.
Lubisz figi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jogurt grecki z figami i granatem.

Dodaj komentarz