Najlepsza sałatka z buraczków jaką można podać do obiadu powinna być nieskomplikowana i oczywiście smaczna. Taką prostą sałatką jest tradycyjna ćwikła z chrzanem. Jedząc ją często nawet i ona może się nam przejeść. Warto zatem od czasu do czasu zastąpić ją czymś równie łatwym. Świetną sałatką bez wątpienia jest sałatka z buraczków z czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek. Idealna do dań mięsnych równie dobrze sprawdzi się podana z zieloną sałatą lub serem kozim.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z buraczków.
- 70 dkg buraczków ćwikłowych
- 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Jak zrobić buraczki do obiadu.
Buraczki ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę wielkości 2,5-3 centymetrów. Włożyć do miski.
W kubku połączyć pieprz, sól, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet z czerwonego wina. Zalać buraczki w misce i wymieszać. Odstawić na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z buraczków.
Buraczki gotowałam w skórce a obrałam dopiero po ich zupełnym wystudzeniu.
W zależności od wielkości buraków należy je gotować przez co najmniej dwie godziny.
Ocet z czerwonego wina zastąpić można sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Lubisz sałatki z buraczków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ćwikłę z chrzanem.
Dodaj komentarz