Kilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować kilka słoików buraczków, cukinii, ogórków oraz kapusty. Nie mam za dużo miejsca w mojej spiżarni, stąd też nie mogę zbytnio szaleć jeśli chodzi o jej zimowy asortyment. W mojej spiżarni nie mogło jednak zabraknąć miejsca na surówkę z warzyw, której podstawą jest kapusta biała oraz papryka. Zarówno ja jak i mój mąż bardzo ją lubimy i jemy dość często. Tę surówkę z warzyw lubię podawać do smażonego mięsa oraz ryby. Jeśli lubicie lekko pikantne surówki polecam Wam poniższy przepis na surówkę z warzyw na zimę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z warzyw na zimę.
- 900 g kapusty białej
- 900 g papryki (mix czerwonej oraz żółtej)
- 3 duże ostre papryczki
- 150 ml octu spirytusowego
- 70 g cukru kryształu
- 300 g marchwi
- 200 g cebuli białej
- 30 g soli
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 4 małe liście selera (opcjonalnie)
Jak zrobić surówkę z warzyw na zimę.
Kapustę oczyścić, poszatkować na szatkownicy lub bardzo cienko pokroić nożem w paski. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć ziarna. Kolejno, każdą połówkę podzielić na pół i pokroić na cienkie paski. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pikantną paprykę umyć, usunąć ziarna i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Do garnka wlać ocet oraz wodę, dodać cukier kryształ i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Do każdego z wyparzonych słoików włożyć liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu oraz liścia selera. Warzywa lekko odcisnąć z soku, przełożyć do słoików dobrze uciskając palcami. Następnie zalać wrzącą marynatą z garnka, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Jak pasteryzować słoiki opisałam dokładnie w przepisie na „Pomidory z cukinią w zalewie”, który znajdziesz w kategorii Sałatki i surówki.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z warzyw na zimę.
Oczyszczenie kapusty zaczynam od usunięcia z niej jednej lub dwóch pierwszych zewnętrznych warstw liści. Na ogół kapusty nie płuczę w wodzie ale czasami zdarza się, iż zachodzi taka potrzeba. W takich sytuacjach kapustę jedynie lekko przepłukuję i odstawiam do osuszenia przed poszatkowaniem.
Ocet spirytusowy zastąpić można octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprawi, iż sałatka będzie mieć delikatniejszy smak.
W zależności od tego jak pikantne surówki lubisz dodaj odpowiednio ostrą papryczkę. Dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi surówkami wybór jest prosty, całkowite zrezygnowanie z pikantnej papryki.
Z podanych ilości składników łącznie uzyskałam cztery słoiki o pojemności 720 ml każdy.
Lubisz surówki z kapustą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szybką surówkę z kapusty.

witam! czyli ma być 90 dkg czerwonej i 90 dkg żołtej papryki?
Witam, łącznie obu ma być 90 dkg. Dodam adnotację w przepisie. Pozdrawiam 🙂