Pasztet z królika i boczku
|||||

Pasztet z królika

Pasztet z królika jest jednym z moich ulubionych pasztetów. Kiedy tylko jestem na zakupach w sklepie mięsnym staram się zawsze kupić chociażby mały kawałek tegoż pasztetu. Nie zbyt często bowiem mam okazję robić pasztet z mięsa królika w domu, głównie dlatego iż nie wszędzie można to mięso kupić. Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość i je mrożę.

Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej. Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia.

Lekko ziołowego i aromatycznego smaku pasztetowi nadały suszone pomidory i dość spora ilość świeżo krojonej natki pietruszki. Pasztet po upieczeniu był mięciutki, kremowy i fajnie smarował się na pieczywie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pasztet z królika z boczkiem
Kremowy pasztet z królika

Składniki na pasztet z królika.

  • 700 g ugotowanego mięsa z królika
  • 200 ml bulionu z królika (w którym gotowało się mięso)
  • 200 g surowego boczku
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
  • pęczek świeżej natki pietruszki (3 g)
  • 2 duże jajka
  • 40 g płatków kukurydzianych
  • 40 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

Jak zrobić pasztet z królika.

Boczek wraz z zimnym mięsem królika przemielić dwa razy w maszynce. Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć. Do blendera włożyć mielone mięso wraz z boczkiem, pokruszone płatki kukurydziane, drobno krojone suszone pomidory, krojoną natkę, jajka, zimny bulion, sól oraz pieprz. Zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji. Masę mięsną przełożyć do dwóch aluminiowych foremek po czym lekko uderzyć foremkami o stół, aby wybić z pasztetu powietrze. Do metalowej brytfanny wlać wodę, powinno jej być na tyle, aby sięgała do 4-ech centymetrów wysokości każdej foremki. Brytfannę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczony pasztet wystudzić przed krojeniem.

Pasztet z królika i boczku
Kremowy pasztet z królika

Warto wiedzieć robiąc pasztet z królika.

Użyłam dwóch foremek aluminiowych w rozmiarze 22 na 9 centymetrów każda.

Jeśli nie macie blendera i mieszacie składniki w misce, białka jajek ubijcie osobno i wmieszajcie je do pozostałych składników. Dzięki temu pasztet będzie bardziej puszysty.

Po przygotowania pasztetu wykorzystałam mięso z nóżek królika. Mięso gotowałam przez 1 godzinę i 40 minut.

Szukasz przepisów na dania z królika? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Królika w sosie z grzybów leśnych.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *