Jeśli jesteś fanem tempury poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie.
Tempura to panierowane w cieście warzywa, owoce morza, ryby, grzyby. Czasami do ciasta na tempurę dodaje się jajka, sodę czy przyprawy jednak w wersji podstawowej ciasto składa się tylko i wyłącznie z mąki i wody.
Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii, kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności.
Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu.
Jajka zrobiłam ostatnio na urodziny dziadzia i zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie. Nie wiem czy dlatego, że było ich tylko 10 sztuk czy dlatego, że tak wszystkim smakowały 😀
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na jajka w tempurze.
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz
- 20 dkg mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 7,5 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- płatki papryczki chili
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić jajka nadziewane szpinakiem.
Domowa tempura: letnią wodę wymieszać z mąką i szczyptą soli. Masa powinna mieć bardzo gładką konsystencję bez grudek.
Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć 8-9 minut. Po ugotowaniu jajka wystudzić, obrać i przekroić każde na pół.
Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka i pokruszyć widelcem.
Na patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz do smaku oraz kilka płatków chili. Podsmażony szpinak wystudzić.
W miseczce wymieszać sezam, rozdrobnione żółtka i wystudzony szpinak. Gotową masą napełnić połówkę każdego z jajek, dobrze uciskając masę palcami.
Na patelni rozgrzać olej. Oleju powinno być tyle aby jajka swobodnie w nim pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju.
Podawać na zimno same albo z dodatkiem słodkiego sosu chili.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc jajka nadziewane szpinakiem.

Użyłam szpinaku mrożonego. Po rozmrożeniu szpinaku i odciśnięciu z niego nadmiaru wody potrzebne nam jest 20 dkg szpinaku. Przed rozmrożeniem zatem potrzebujemy go nieco więcej.
Dodałam płatki chili, które nadały lekko pikantnego smaku jajkom. W zależności od tego jak znosicie pikantne dania dodajcie mniej lub więcej płatków chili.
Jajka smażyłam w głębokim garnku. Nie miałam na tyle głębokiej patelni aby wlać na nią tyle oleju, którego ilość pozwoliłaby swobodnie pływać jajkom.
Do wody, w której gotujemy jajka warto dodać szczyptę soli. Pozwoli to nam łatwiej obrać skorupkę z jajek.
Lubisz nadziewane jajka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane tuńczykiem.
Dodaj komentarz