Deser, który idealnie sprawdzi się nie tylko jako śniadanie ale i jako słodka przyjemność podana po obiedzie.
Ten prosty deser przygotowałam z mleka kokosowego, które połączyłam z płatkami i miodem. Dodałam także zdrowe ziarna chia oraz świeże owoce. Przygotowanie całego deseru zajęło mi mniej niż 10 minut.
Chia czyli szałwia hiszpańska to roślina, której ziarna cieszą się ogromną popularnością. Są bogate w błonnik, białko, cynk, fosfor czy magnez oraz całą gamę innych składników mineralnych. Rozumiecie już zatem dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.
Deser schłodziłam w lodówce, gdyż miałam ochotę na jego zimną wersję. Nie musicie tego robić, gdyż podany na śniadanie myślę, iż na ciepło będzie smakował lepiej niż zimny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na deser z chia.
- 7 łyżek płatków owsianych
- 350 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 3 łyżki ziaren chia
- świeże owoce: maliny, jagody
Jak zrobić słodki deser z chia i owocami.
Mleko podgrzać, dodać płatki owsiane oraz ziarna chia. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 1 minutę. Po zdjęciu z ognia dodać miód. Jeśli podajecie deser na zimno należy go schłodzić przez kilka minut.
Gotowy deser podać ze świeżymi owocami takimi jak maliny, borówki, truskawki, banany czy kiwi.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc deser na mleku kokosowym.

Deser był dość gęsty więc jeśli macie ochotę na płynną formę tego smakołyku dodajcie więcej mleka albo mniej płatków owsianych.
Lubisz deserki ze świeżymi owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem grysikowy z sosem malinowym.
Dodaj komentarz