Lubisz smak czosnku jednak czasami z niego rezygnujesz, gdyż jest zbyt intensywny?
Zastąp czosnek pospolity czosnkiem niedźwiedzim i ciesz się bez obaw jego smakiem.
Czosnek niedźwiedzi to roślina, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Ja swój dostałam w sklepie spożywczym, możecie go również zebrać w wilgotnych lasach gdzie ta roślina rośnie dziko.
Czosnek niedźwiedzi występuje w formie liści, które idealnie nadają się do dań mięsnych, jajek czy pieczywa.
W pieczywie znalazł się u mnie właśnie. Dodałam go do domowego chleba. Czosnek cudownie podkreślił smak pieczywa, nadając mu wyjątkowego aromatu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na chleb z czosnkiem niedźwiedzim.
- 60 dkg mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 20 dkg margaryny roślinnej
- 4 dkg czosnku niedźwiedziego
Jak zrobić chleb z czosnkiem niedźwiedzim.
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pieprz oraz cukier.
Mleko odrobinę podgrzać, ma być letnie. W letnim mleku rozpuścić drożdże.
Margarynę roztopić i wystudzić.
Do miski z mąką dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszać, po czym dodać margarynę oraz drobno krojony czosnek. Wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać około 5 minut, następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Formę ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Po upieczeniu chleb wystudzić.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc pieczywo czosnkowe.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 30 na 10, 5 centymetra.
Mleko sojowe zastąpić możecie mlekiem krowim.
Lubisz czosnek niedźwiedzi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim.
Dodaj komentarz