Jeśli do tej pory pasztet kojarzył ci się tylko i wyłącznie z mięsem, czas zmienić skojarzenia.
Pasztet z dyni piżmowej to drugi typ warzywnego pasztetu, który przygotowałam w swoim życiu. Pierwszy był z fasoli czerwonej i pieczarek i okazał się strzałem w dziesiątkę. Smakował wszystkim w rodzinie.
Po fasoli czas na dynię piżmową. Dynia piżmowa to dynia w kształcie dużej gruszki o łososiowym kolorze skórki. Po ten typ dyni sięgam znacznie częściej niż po standardową dynię. Główny powód, nie jest ona aż tak słodka jak regularna dynia.
Do pasztetu poza dynią dodałam także ser oraz paprykę. Pasztet wyszedł lekki, bardzo kremowy i super smaczny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pasztet z dyni.
- 50 dkg puree z dyni piżmowej
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 13 dkg sera Gouda
- 6 dkg płatków owsianych
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 7 dkg lekko pikantnej papryki zielonej
Jak zrobić pasztet z dyni piżmowej.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Do cebuli dodać drobno krojoną paprykę oraz puree z dyni. Kontynuować smażenie przez 4-5 minut tym razem na małym ogniu. Podsmażone warzywa zdjąć z ognia i wystudzić.
Wystudzone warzywa przełożyć do miski. Dodać utarty na tarce ser, oregano, sól, pieprz, jogurt, jajka oraz płatki owsiane. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Aluminiowe foremki wypełnić masą dyniową.
Foremki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlać wodę. Woda powinna sięgać na wysokość dwóch centymetrów.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczony pasztet wystudzić.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pasztet z dyni.

Użyłam dwóch foremek aluminiowych o wymiarach 18,5 na 8,5 centymetra każda.
Do pasztetu dodałam lekko pikantną paprykę. Podkreśliła ona znacząco smak pasztetu i sprawiła, iż nie był mdły. Jeśli nie znajdziecie lekko pikantnej papryki dodajcie paprykę standardową np. Robertinę plus kilka płatków papryczki chili.
Lubisz pasztety warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli.
Dodaj komentarz