Podobne do krokietów ale zdecydowanie inne w smaku, takie właśnie są spring rolls.
Spring rolls przygotować możecie z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami.
Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem.
Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna.
Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch powodów. Po pierwsze nie jestem fanem spring rolls w cieście ryżowym. Po drugie nie znalazłam w sklepie żadnego innego ciasta poza ryżowym właśnie. Chcąc nie chcąc musiałam zrobić swoje własne ciasto 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na spring rolls.
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 620 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie warzywne:
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże sztuki zielonej cebulki
- 20 dkg marchewki
- 10 dkg świeżego szpinaku
- 18 dkg mixu kapust (biała i czerwona)
- 20 dkg kiełków fasoli mung
- 10 świeżych listków mięty
- duża łyżka świeżo krojonej kolendry
- 4 łyżki sosu sojowego
- jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 5 dkg noodli ryżowych typu vermicelli
- olej do smażenia
Jak zrobić domowe spring rolls.
Ciasto: letnią wodę wymieszać bardzo dokładnie z mąka oraz solą. Ciasto powinno mieć delikatną i prawie kremową konsystencję.
Patelnię nieprzywierającą rozgrzać na małym ogniu. Silikonowym pędzelkiem wykładać ciasto na patelnię, smarując łącznie około pięć warstw ciasta. Smażyć przez około minutę z jednej strony i kiedy odchodzi od patelni przewracać. Ciasto nie powinno być przypieczone. Po usmażeniu z obu stron placki wykładać na talerz, przykrywać folią aluminiową aby nie wyschły.
Nadzienie: noodle ryżowe zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po 5-u minutach odlać wodę a noodle pokroić na mniejsze kawałki.
Do woka wlać 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę imbir oraz pokrojoną drobno zieloną cebulę. Smażyć kilka sekund po czym dodać marchew pokrojoną w paseczki, posiekaną kapustę oraz kiełki. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać szpinak, zioła, sól, noodle oraz sos sojowy. Kontynuować smażenie przez kolejną minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić.
Złożenie spring rolls: jeśli placki są suche, należy przez nałożeniem farszu każdy z placków na kilka sekund zanurzyć w letniej wodzie. Placek ułożyć na blacie roboczym, nałożyć nadzienie. Boki placka posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem po czym zwinąć spring roll tak jak zwijamy krokiet.
Olej rozgrzać w woku. Kiedy gorący wkładać spring rolls. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu spring rolls wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia.
Podawać z słodkim sosem chili.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc spring rolls.
Użyłam tylko i wyłącznie świeżych warzyw. Zachęcam Was do zrobienia tego samego.
Spring rolls smażyłam na oleju słonecznikowym.
Uważałam z solą, gdyż sos sojowy jest słony i nie chciałam warzyw przesolić.
Lubisz warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem.
Dodaj komentarz