Bezglutenowa bułka na zakwasie z orzechami
|||

Bułka bezglutenowa na zakwasie

Już jakiś czas temu zrobiłam zakwas bezglutenowy na pieczywo. Do dzisiaj powstało z niego dość sporo chlebów i bułek.

Pomimo tego, iż zakwas przygotowany przeze mnie jest na mące ryżowej używam go do pieczenia bułek i chlebów z różnych mąk. Poniższy przepis na bułkę jest akurat z wykorzystaniem mąki ryżowej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bułka bezglutenowa na zakwasie z orzechami
Bułka bezglutenowa na zakwasie

Składniki na bułkę na zakwasie.

  • 2 jajka
  • 300 ml letniego mleka
  • 40 g płynnego masła bez soli
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 150 g mąki sorgo
  • 150 g mąki z ryżu białego
  • 50 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej

Posypka orzechowa:

  • 60 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki z sorgo

Jak zrobić bezglutenową bułkę na zakwasie.

Jajka włożyć do miski, lekko roztrzepać. Odłożyć 1 łyżkę jajek do kubka.

Do jajek w misce dodać cukier puder, sól, zakwas, gumę ksantanową, płynne masło, przesiane przez sitko mąki oraz letnie mleko. Wymieszać po czym wyrabiać przez 10 minut. Ja zrobiłam to w malakserze z nakładką hak.

Wyrobione ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Posypka orzechowa: orzechy drobno posiekać. Wymieszać z cukrem, mąką i miękkim masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki. Po wierzchu posmarować jajkiem, które odłożyliśmy wcześniej do kubka. Posmarowaną jajkiem bułkę posypać posypką orzechową. Przykryć luźno folią spożywczą, na którą położyć ściereczkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.

Na dnie piekarnika położyć garnek z wodą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Kiedy gorący wstawić bułkę. Piec przez godzinę.

Bułkę po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.

Bułka bezglutenowa na zakwasie z orzechami
Bułka bezglutenowa na zakwasie

Smacznego!

Warto wiedzieć bezglutenową bułkę.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 24 na 14 centymetrów.

W samej lodówce bułka spędziła 10 godzin. Po wyjęciu z lodówki rosła w temperaturze pokojowej przez 6 godzin.

Orzechy nie są koniecznością ale z nimi pieczywo będzie smaczniejsze.

Upieczona już bułka jest dość sucha dlatego koniecznie trzeba przechowywać ją w zamkniętym pojemniku.

Lubisz wypieki bez glutenu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka jabłkowe bez glutenu.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *