Już jakiś czas temu zrobiłam zakwas bezglutenowy na pieczywo. Do dzisiaj powstało z niego dość sporo chlebów i bułek.
Pomimo tego, iż zakwas przygotowany przeze mnie jest na mące ryżowej używam go do pieczenia bułek i chlebów z różnych mąk. Poniższy przepis na bułkę jest akurat z wykorzystaniem mąki ryżowej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułkę na zakwasie.
- 2 jajka
- 300 ml letniego mleka
- 4 dkg płynnego masła bez soli
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczka soli
- 15 dkg aktywnego zakwasu
- 15 dkg mąki sorgo
- 15 dkg mąki z ryżu białego
- 5 dkg mąki migdałowej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
Posypka orzechowa:
- 6 dkg orzechów włoskich
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki z sorgo
Jak zrobić bezglutenową bułkę na zakwasie.
Jajka włożyć do miski, lekko roztrzepać. Odłożyć 1 łyżkę jajek do kubka.
Do jajek w misce dodać cukier puder, sól, zakwas, gumę ksantanową, płynne masło, przesiane przez sitko mąki oraz letnie mleko. Wymieszać po czym wyrabiać przez 10 minut. Ja zrobiłam to w malakserze z nakładką hak.
Wyrobione ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Posypka orzechowa: orzechy drobno posiekać. Wymieszać z cukrem, mąką i miękkim masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki. Po wierzchu posmarować jajkiem, które odłożyliśmy wcześniej do kubka. Posmarowaną jajkiem bułkę posypać posypką orzechową. Przykryć luźno folią spożywczą, na którą położyć ściereczkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.
Na dnie piekarnika położyć garnek z wodą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Kiedy gorący wstawić bułkę. Piec przez godzinę.
Bułkę po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.

Smacznego!
Warto wiedzieć bezglutenową bułkę.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 24 na 14 centymetrów.
W samej lodówce bułka spędziła 10 godzin. Po wyjęciu z lodówki rosła w temperaturze pokojowej przez 6 godzin.
Orzechy nie są koniecznością ale z nimi pieczywo będzie smaczniejsze.
Upieczona już bułka jest dość sucha dlatego koniecznie trzeba przechowywać ją w zamkniętym pojemniku.
Lubisz wypieki bez glutenu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka jabłkowe bez glutenu.
Dodaj komentarz