Torcik bez pieczenia, który robi się dosłownie w 10 minut. Schłodzenie torciku zajmuje kilka godzin natomiast samo jego przygotowanie to tylko kilka minut. Podstawą torciku jest likier jajeczny połączony z bitą śmietaną i mascarpone.
Likier jajeczny kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi. Pewnie głównie dlatego, iż zrobiony jest z jajek 🙂 Co roku taki likier z okazji tychże świąt daje mi w prezencie babcia.
Torcik, który zrobiłam ostatnio tak naprawę jest na likierze, który dostałam w ubiegłym roku. Nie jestem fanem picia likierów dlatego też nie miałam wcześniej okazji aby mój prezent wykorzystać.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik.
- 150 g herbatników kakaowych
- 40 g masła
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 200 g mascarpone
- 200 ml likieru jajecznego (Advocat)
- 50 ml wody
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić torcik z Advocatem.
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach żelatynę podgrzać (nie gotować), wymieszać i lekko wystudzić. Płynną i letnią żelatynę połączyć z likierem jajecznym.
Herbatniki pokruszyć na konsystencje przypominająca bułkę tartą. Masło rozpuścić. Pokruszone herbatniki połączyć z masłem.
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem. Wysypać pokruszone herbatniki z masłem. Lekko docisnąć dłonią. Włożyć do lodówki na 20 minut.
Zimną kremówkę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na pół sztywno. Dodać mascarpone i likier jajeczny z żelatyną (płynny). Ubić na sztywno. Masę wylać do formy wyłożonej herbatnikami.
Torcik schłodzić co najmniej dwie godziny w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc torcik z likierem jajecznym.
Po dodaniu mascarpone i likieru masę trzeba szybko i dość krótko ubijać. Zbyt długie ubijanie sprawi, iż zrobimy masło a tego nie chcemy.
Dałam tylko trochę cukru pudru, gdyż osobiście nie lubię zbyt słodkich ciast.
Likier Advocat zastąpić możecie dowolnie wybranym przez siebie likierem. Może to być likier kawowy, waniliowy czy kokosowy.
Użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 20,5 centymetrów.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik na zimno.
Dodaj komentarz