Warzywa z puszki są świetną alternatywą dla warzyw surowych i mrożonych. Łatwo się przechowują a do tego nie wymagają gotowania. Otwierasz puszkę i gotowe.
Oczywiście nie każde warzywo z puszki wykorzystać można w ten sam sposób. Na ogół warzywa puszkowe nadają się do sałatek, kremów, pasztetów, gorących dań obiadowych. Osobiście nie wszystkie warzywa z puszki wykorzystałabym do zupy.
Jeśli szukacie inspiracji na dania z wykorzystaniem warzyw z puszki właśnie to mogę Wam polecić:
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na fasolkę ze szpinakiem.
- 20 dkg pomidorów w puszce
- 50 dkg świeżych pomidorów
- 2 duże ząbki czosnku
- 8 dkg świeżego szpinaku
- szczypta cukru
- 40 dkg białej fasoli w zalewie (fasola bez zalewy)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 4 jajka sadzone do podania
Jak zrobić fasolkę ze szpinakiem.
Pomidory w skórce i z ziarnami pokroić w bardzo małą kostkę, posiekać lub zmiksować. Włożyć na patelnię. Dodać rozmaryn, pomidory z puszki (krojone w kostkę), fasolkę z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sól oraz pieprz. Gotować 30 minut na małym ogniu.
Po 30-u minutach dodać świeży szpinak. Wymieszać i gotować przez kolejne 3-4 minuty.
Fasolkę podawać z sadzonymi jajkami.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc fasolkę ze szpinakiem.
Jajka sadzone zrobiłam na patelni nieprzywierającej. Posmarowałam ją jedynie olejem, wbiłam jajka i smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, aż białko zupełnie się ścięło. Żółtko nadal było lekko płynne.
Użyłam fasolki z puszki. Fasolka z puszki jest miękka dlatego nie trzeba jej zbyt długo gotować. Możecie użyć suszonej fasoli. Musicie ją wcześniej jednak namoczyć w wodzie i podgotować.
Lubisz dania z białej fasoli? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z białej fasoli.
Dodaj komentarz