Zupa ogórkowa ze śmietaną
||||

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa jest tradycyjną zupą robioną w Polsce. Ja zajadałam się nią jako dziecko i bez wątpienia jest ona nadal jedną z zup, które bardzo lubię.

Mając wielu znajomych, którzy nie są Polakami i nie znają smaku tejże zupy wiem, iż wydaje się ona być dla nich dziwna. Mówią tak przed jej spróbowaniem, po spróbowani są nią zazwyczaj zachwyceni. Mam przykład w domu, gdyż mój mąż Węgier uwielbia tę zupą 🙂

Do zupy używam zawsze ogórków kiszonych, które robi moja mama. Dodaję do niej też proste warzywa takie jak marchew, pietruszka i ziemniaki. W zupie nie może oczywiście zabraknąć śmietanki. W sezonie kiedy dostępny jest świeży koperek, on zawsze także do zupy ogórkowej trafia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa

Składniki na zupę ogórkową.

  • 100 g cebuli
  • 200 g marchwi
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 100 g pietruszki
  • 250 g ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz do smaku
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki do zupy
  • natka pietruszki albo świeży koperek

Jak zrobić zupę ogórkową.

Cebulę pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i dodać masło. Smażyć 5 minut na małym ogniu.

Do podsmażonej cebuli dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 15 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Kontynuować smażenie przez 10 kolejnych minut.

Podsmażone warzywa włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, kminek, sól oraz pieprz. Zagotować i gotować na małym ogniu do całkowitego zmięknięcia ziemniaków, marchwi i pietruszki. Mi zajęło to 30 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietankę.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc zupę ogórkową.

Ogórków nie obierałam. Starłam je w całości na tarce. Nie odcisnęłam z nich soku, dodałam je wraz z nim na patelnię.

Zupę doprawiłam śmietanką do zupy. Można ją również doprawić kwaśną śmietaną 18%. Kwaśna śmietana często lubi w zupie się zważyć. Takiego problemu nie mam używając śmietanki do zupy.

Lubisz zupy z warzywami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę z cukinii.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *