Muffiny to bez wątpienia jeden z szybszych słodkich wypieków. Przygotowanie prostego ciasta na muffinki jak i samo ich upieczenie jest dość szybkie.
Do moich ulubionych muffinów zaliczyć muszę wszystkie te, w których królują owoce oraz czekolada. Przepis na muffiny, który znajdziecie poniżej to przepis na muffiny podwójnie czekoladowe. Muffiny te są bardzo czekoladowe dzięki połączeniu ciasta czekoladowego z kawałkami gorzkiej czekolady. Po upieczeniu możecie je posypać cukrem pudrem, polać dodatkową czekoladą lub udekorować kremem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny podwójnie czekoladowe.
- 2 duże jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml mleka
- 10 dkg rozpuszczonej margaryny
- 20 dkg mąki krupczatki
- 5 dkg kakao
- 20 dkg brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 dkg siekanej gorzkiej czekolady
Jak zrobić muffiny podwójnie czekoladowe.
Do miski wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić całość na 10 minut.
Do dużej miski wbić jajka, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli. Ubijać ręcznym ubijakiem lub robotem ręcznym przez około 4-5 minut. Następnie małymi strużkami dodać płynną, zimną margarynę oraz mleko.
W osobnej misce połączyć przesianą przez sitko mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki szybko dodać do płynnych składników, które znajdują się w drugiej misce. Delikatnie ale w miarę szybko wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec mieszania dodać kawałki czekolady.
Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffiny uprzednio ułożonych w metalowej formie na muffiny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z muffinami. Piec przez 22-23 minuty. Upieczone muffiny wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc muffiny podwójnie czekoladowe.
Margarynę zastąpić można masłem bez soli.
Jajka użyte do przygotowania muffinów powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych ilości wyszło mi 12 sztuk muffinów.
Każdą foremkę na muffiny wypełnić w miarę równo ciastem czekoladowym. Muffiny nie powinny różnić się od siebie wielkością.
Szukasz przepisów na ciasta z czekoladą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto kostka alpejska.
Zamiast mąki krupczatka jaką można dodać ?
Witam, dowolna mąka pszenna typu 500 będzie ok.