Muffiny z czekoladą

Muffiny podwójnie czekoladowe

Muffiny to bez wątpienia jeden z szybszych słodkich wypieków. Przygotowanie prostego ciasta na muffinki jak i samo ich upieczenie jest dość szybkie.

Do moich ulubionych muffinów zaliczyć muszę wszystkie te, w których królują owoce oraz czekolada. Przepis na muffiny, który znajdziecie poniżej to przepis na muffiny podwójnie czekoladowe. Muffiny te są bardzo czekoladowe dzięki połączeniu ciasta czekoladowego z kawałkami gorzkiej czekolady. Po upieczeniu możecie je posypać cukrem pudrem, polać dodatkową czekoladą lub udekorować kremem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Muffinki czekoladowe
Muffiny podwójnie czekoladowe

Składniki na muffiny podwójnie czekoladowe.

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g kakao
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g siekanej gorzkiej czekolady

Jak zrobić muffiny podwójnie czekoladowe.

Do miski wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić całość na 10 minut.

Do dużej miski wbić jajka, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli. Ubijać ręcznym ubijakiem lub robotem ręcznym przez około 4-5 minut. Następnie małymi strużkami dodać płynną, zimną margarynę oraz mleko.

W osobnej misce połączyć przesianą przez sitko mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki szybko dodać do płynnych składników, które znajdują się w drugiej misce. Delikatnie ale w miarę szybko wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec mieszania dodać kawałki czekolady.

Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffiny uprzednio ułożonych w metalowej formie na muffiny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z muffinami. Piec przez 22-23 minuty. Upieczone muffiny wystudzić.

Czekoladowe muffiny
Podwójnie czekoladowe muffiny

Warto wiedzieć robiąc muffiny podwójnie czekoladowe.

Margarynę zastąpić można masłem bez soli.

Jajka użyte do przygotowania muffinów powinny być w temperaturze pokojowej.

Z podanych ilości wyszło mi 12 sztuk muffinów.

Każdą foremkę na muffiny wypełnić w miarę równo ciastem czekoladowym. Muffiny nie powinny różnić się od siebie wielkością.

Szukasz przepisów na ciasta z czekoladą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto kostka alpejska.

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *