W tym tygodniu prawie codziennie coś piekę. Robiłam już bułki pszenne, muffiny, pizzę a także ciastka. Jak tak dalej pójdzie to braknie mi chyba mąki 😀
Ciastka z dodatkiem jabłek zrobiłam w środę. Do ich przygotowania użyłam w sumie trzech mąk bez glutenu. Jeśli tak jak i ja staracie się unikać glutenu to wiecie, iż w domu warto jest mieć zapas różnych mąk bezglutenowych.
Ja jakiś czas temu kupiłam bardzo dużą ilość przeróżnych mąk. W mojej spiżarni mam mąki takie jak gryczana, ryżowa, z pestek dyni, z komosy ryżowej, kokosowa, migdałowa, jaglana, teff, z amarantusa, kukurydziana, sorgo i chyba jeszcze jakieś inne. Jest ich naprawdę sporo.
Jak sami widzicie wybór mam dość spory dlatego też pewnie w najbliższym czasie przepisów na pieczywo bez glutenu będzie na blogu więcej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciastka jabłkowe.
- 250 g białego sera
- 2 jajka
- 200 g mąki jaglanej + dodatkowa spora ilość mąki do podsypania ciasta
- 100 g mąki z komosy ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania ciastek
- 15 g drożdży
- szczypta soli (u mnie himalajska)
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki cukru
- 400 g tartych jabłek
Jak zrobić ciastka z jabłkami.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miseczki i dodać 1,5 łyżki cukru oraz cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ser, miękkie masło, drożdże, cukier puder oraz 1 jajko włożyć do miski. Rozetrzeć. Dodać przesiane przez sitko mąki, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto – ja zrobiłam to przy pomocy miksera z nakładką hak. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Z jabłek odcisnąć sok, nie wyciskać ich jednak bardzo mocno.
Ciasto wyjąć z lodówki, po czym rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Przy wałkowaniu ciasto podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy 7-u centymetrów. Na połowę każdego kółka kłaść łyżeczkę jabłek, przykrywać pustą częścią kółka (tak jakbyśmy robili pierogi ale bez sklejania). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W kubeczku roztrzepać jajko widelcem. Posmarować jajkiem każde ciastko.
Ciastka odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wkładać blaszkę z ciastkami. Ciastka piec przez 30-35 minut. Upieczone ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasteczka z jabłkami.
Ciasto po wyjęciu z lodówki od razu wałkować. Jeśli zostawimy je w temperaturze pokojowej zbyt długo będzie miękkie i ciężko będzie z nim pracować. W trakcie wałkowania ciasto potrzebuje dość sporej ilości mąki.
Mąki bezglutenowe zastąpić można mąką pszenną. Trzeba jej dodać identyczną ilość.
Ciastka są już dobre po 25-u minutach pieczenia. Ja osobiście lubię ciasteczka bardziej przypieczone dlatego piekłam je dłużej.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka kakaowe.
W wielu miejscach widziałam, że przed ugotowaniem sorga należy go namaczać około 10 godzin. Czy można to przyspieszyć, albo nawet wcale nie namaczać i od razu spróbować gotować? Bo chyba da się to zrobić tak samo. Tylko czy chodzi tam o jakieś toksyny podczas namaczania?