Dip z groszku
||||

Dip z zielonego groszku

Nie pamiętam gdzie po raz pierwszy jadłam ten dip. Pamiętam za to, iż od razu przypadł mi do gustu i bardzo posmakował.

Dip z groszku
Dip z groszku

Nie jestem wegetarianką ale często zdarza mi się gotować wegetariańskie potrawy, gdyż są lekkie i smaczne. Dodatkowo, cenowo dania wegetariańskie wychodzą nieco taniej.

Danie z groszku, o którym dzisiaj mowa sprawdziło się u mnie fajnie w połączeniu z grillowanymi warzywami. Można użyć dowolnej kombinacji warzyw i zrobić np. szaszłyki. Ten dip pasuje także do pieczonych ziemniaków, krakersów czy solonych paluchów.

Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużą ilość gości, a nie chce nam się gotować. Sprawdzi się także podany z daniami mięsnymi, najlepiej według mnie łączy się z mięsem drobiowym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dip z groszku.

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • szczypta pieprzu ziołowego

Jak zrobić dip z zielonego groszku.

Groszek ugotować w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Wystudzić. Ugotowany groszek włożyć do blendera. Dodać orzeszki ziemne, sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu oraz jogurt. Zmiksować na jednolitą masę.

Przed podaniem dip groszkowy warto schłodzić w lodówce.

Dip z groszku
Dip warzywny

Warto wiedzieć robiąc dip z groszku.

Użyłam orzeszków ziemnych prażonych. Były one bez dodatku soli. Jeśli użyjemy orzeszków solonych, uważajmy z ilością soli jaką dodajemy do dipu.

Lubisz dipy z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Dip z zielonego groszku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *