To kolejny już przepis na pesto, którym dzielę się z Wami na tym blogu. Do tej pory zamieściłam przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego oraz pesto z natki marchewki. Tym razem mam dla Was przepis na pesto zrobione z resztek, którymi w tym przypadku są liście rzodkiewki. Przez bardzo długi czas korzeń rzodkiewki był jedyną częścią tego warzywa, którą jadłam. Zmieniło się to jakiś czas temu i obecnie również liście rzodkiewki znajdują zastosowanie w mojej kuchni. Tak naprawdę jedynym daniem, do którego wykorzystuję liście rzodkiewki jest pesto.
Pesto z liści rzodkiewki jest zdrowe, smaczne a do tego łatwe do przygotowania. Sprawdzi się znakomicie podane na grzankach, jako dodatek do makaronów, mięs oraz sałatek. Już teraz zachęcam Was do zrobienia tego pesto.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pesto z liści rzodkiewki.
- 4 dkg migdałów
- 4 dkg liści rzodkiewki
- szczypta soli
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 dkg sera Parmezan
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki.
Do miseczki włożyć migdały, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać wodę, migdały wystudzić i przełożyć do wysokiego kubka. Do migdałów dodać umyte i drobno pokrojone liście rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty Parmezan, sok z cytryny, oliwę i szczyptę soli. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka.

Warto wiedzieć robiąc pesto z liści rzodkiewki.
Do przygotowania mojego pesto sięgnęłam po migdały w skórce. Nie obierałam ich po sparzeniu, zmiksowałam je wraz ze skórką.
Migdały możecie zastąpić orzechami włoskimi, orzeszkami piniowymi lub orzechami nerkowca. Orzechy nerkowca należy uprzednio sparzyć wrzątkiem tak samo jak migdały.
Lubisz pesto? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pesto z czosnku niedźwiedziego.

Dodaj komentarz