Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
|||

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Serowe, pachnące oregano i wypełnione szynką, ślimaki z ciasta francuskiego. Przygotować można je zarówno na domowym cieście francuskim jak i na cieście kupnym. Do przygotowania tej pysznej przekąski poza ciastem francuskim potrzebny jest nam ser żółty, szynka, odrobina ketchupu oraz suszone oregano. Ser oraz szynkę układamy na cieście, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Całość zawijamy, kroimy na plastry, układamy na blasze i pieczemy. Te ślimaki z ciasta francuskiego są super jako przekąska imprezowa, przekąska zabrana na piknik jak również wypiek podany na śniadanie oraz na kolację. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 200 g szynki w plastrach
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 pełne łyżki ketchupu
Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto francuskie rozwinąć, po czym ułożyć na nim plastry szynki, które to plastry posmarować ketchupem i oprószyć oregano. Kolejno, całość posypać tartym serem żółtym i zaczynając od jednego z krótszych boków zwinąć w rulon. Następnie tenże rulon pokroić na kawałki o szerokości 1,5-2 centymetra i ułożyć je w pozycji poziomej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z gotowanymi ślimakami z ciasta francuskiego wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25-26 minut. Po wyjęciu z piekarnika a przed podaniem ślimaczki wystudzić.

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Warto wiedzieć robiąc ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem.

Ser żółty po jaki sięgam najczęściej robiąc tą przekąskę, to ser Gouda lub tarty ser mozzarella.

Jeżeli chodzi o szynkę to dobrze sprawdzi się w tym daniu zarówno szynka wędzona jak i szynka gotowana. Może to być szynka wieprzowa lub drobiowa.

Z podanych ilości składników uzyskamy około 10 sztuk ślimaków wypełnionych serem i szynką.

Ciasto francuskie kupić można w płatach, które są cienkie lub grube. W tym przepisie polecam wykorzystać grubo-wałkowane płaty ciasta francuskiego.

Lubisz dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto francuskie z pepperoni.

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *