Dzisiaj mam dla Was przepis na koreczki śledziowe, które świetnie sprawdzają się jako zimna przekąska na wszelakich przyjęciach. Ta przekąska nie jest za bardzo wyszukana, a wręcz muszę stwierdzić, iż te koreczki są prozaicznie prostą przekąską. Do przygotowania koreczków śledziowych potrzebne są dobrej jakości śledzie, najlepiej oczywiście matiasy, ogórek kiszony, jajka, groszek konserwowy, odrobina kwaśnej śmietany oraz majonez. Sos groszkowy ze śmietaną i majonezem naprawdę bardzo fajnie uzupełnia smak śledzi i bez tegoż sosu ta przekąska nie byłaby, aż tak smaczna. Jeśli lubicie śledzie, polecam Wam przygotowanie poniższych koreczków śledziowych w sosie groszkowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na koreczki śledziowe.
- 8 płatów śledziowych w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży ogórek kiszony
- 25 dkg kwaśnej śmietany
- 10 dkg groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- wykałaczki
Jak zrobić koreczki śledziowe.
Płaty śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na blacie kuchennym skórką ku dołowi.
Ogórka kiszonego pokroić na osiem części, jajka pokroić na cztery ćwiartki każde.
Na każdym płacie śledziowym ułożyć kawałek ogórka oraz kawałek jajka, a następnie zwinąć śledzia w rulonik. Tak przygotowany rulonik spiąć wykałaczką.
W miseczce wymieszać majonez wraz ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu oraz groszkiem konserwowym. Gotowy sos przełożyć na talerzyk do serwowania, a następnie ułożyć na nim koreczki śledziowe.

Warto wiedzieć robiąc koreczki śledziowe.
Koreczki śledziowe przygotowałam z dodatkiem ogórka kiszonego. Przed dodaniem ogórka do koreczków, nie obierałam go ze skórki.
Groszek konserwowy przed dodaniem do sosu należy odlać z wody. Najlepiej jest groszek wylać na durszlak i odstawić na chwilę, aby ociekł z wody.
Koreczki najlepsze będą oczywiście ze śledzi matiasów. Ja w koreczkach zazwyczaj używam śledzi z oleju. Można również sięgnąć po śledzie w zalewie octowej bądź śledzie solone. Śledzie solone przed ich użyciem należy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut.
Lubisz pieczywo na sodzie? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki na kefirze.

Ostatnio mam właśnie smak na śledzie 🙂