Roladki serowe wypełnione nadzieniem z cukinii i szynki, to pomysł na smaczną przekąskę. Przekąskę tę z powodzeniem zaserwować można na imprezie, podać na śniadanie a także cieszyć się jej smakiem w trakcie dnia. Podstawą roladek jest ser żółty – w plastrach oraz tarty. Po ułożeniu na blaszce do pieczenia ser topimy w piekarniku jednocześnie delikatnie go podpiekając. Blat serowy studzimy i kiedy zimny wypełniamy nadzieniem z podsmażonej cukinii, po wystudzeniu połączonej z serkiem kremowym. Na kremowym nadzieniu układamy plastry szynki drobiowej oraz w szerokiej linii kładziemy pokrojony szczypiorek. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na mniejsze kawałki. Tymi roladkami zajadamy się na zimno, podając je same bądź z dodatkiem pieczywa. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na roladki serowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki serowe.
- 200 g sera żółtego w plastrach (10 plastrów)
- 150 g tartego sera żółtego
- 125 g serka kremowego smakowego
- 250 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g szynki z kurczaka
- mały pęczek szczypiorku
- 1/4 łyżeczka soli

Jak zrobić roladki serowe.
Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Kolejno dodać tartą cukinię oraz sól i smażyć na średniej wielkości ogniu do moment, aż sok z cukinii odparuje – około 10 minut. Usmażoną cukinię wystudzić.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć jeden obok drugiego plastry żółtego sera, które posypać tartym serem żółtym. Blaszkę z serem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika ser wystudzić.
W miseczce połączyć serek kremowy z wystudzoną cukinią, po czym rozprowadzić całość na wystudzonym serze. Wzdłuż jednego z dłuższych boków wysypać krojony szczypiorek, a następnie ułożyć na całości jeden obok drugiego plastry szynki, pozostawiając około 5 centymetrów puste na boku równoległym do tego ze szczypiorkiem. Całość zwinąć w roladę, którą wstawić na 15 minut do lodówki a po wyjęciu pokroić ją na mniejsze kawałki.

Warto wiedzieć robiąc roladki serowe.
Ser pieczemy na blaszce o wymiarach 26 na 36 centymetra.
Jeśli chodzi o serek to sięgnąć należy po serek kremowy typu Philadelphia bądź Light Cheese. Fajnie sprawdza się tutaj serek smakowy na przykład z dodatkiem papryki.
Kawałki, na które kroimy roladę mogą być cieńsze bądź grubsze, wszystko zależy od nas. Mogą to być 3-4 centymetrowe kawałki bądź też cienkie na centymetr sztuki.
Szczypiorek zastąpić można zieloną cebulką bądź koreańskim szczypiorkiem buchu.
Szynkę drobiową z kolei zastąpić można szynką wieprzową. Może to być zarówno szynka gotowana jak i szynka wędzona.
Lubisz dania z żółtym serem i cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Muffiny z serem i cukinią.


Dodaj komentarz