Najlepsza mini pizza przepis
|||

Najlepsza mini pizza

Najlepsza mini pizza z serem i pieczarkami, to wypiek idealny na przekąskę oraz lunch. Ciasto w tej mini pizzy jest mięciutkie, puszyste a ser lekko przypieczony i ciągnący. Tą mini pizzę uwielbiam robić także na imprezy, gdyż przygotować można ją przed imprezą, upiec a w momencie przybycia gości tylko podgrzać. Bazą mini pizzy jest proste ciasto drożdżowe na bazie mąki chlebowej, drożdży, jogurtu, wody, oliwy, masła, soli i cukru. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto formowane jest w kulki, wałkowane i smarowane aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, posypywane żółtym serem i podsmażonymi plastrami pieczarek. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na najlepszą mini pizzę i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Najlepsza mini pizza przepis
Mini pizza

Składniki na najlepszą mini pizzę.

Ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki chlebowej + odrobina do podsypania
  • 140 ml letniej wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 5 g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego masła
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Sos pomidorowy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta cukru kryształu

Dodatkowo:

  • 100 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przepis na najlepszą mini pizzę
Mini pizza

Jak zrobić najlepszą mini pizzę.

Do szklanki wlać letnią wodę, wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól, cukier, oliwę, masło oraz jogurt naturalny. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i 20 minut.

W momencie, w którym wyrasta nam ciasto na pizzę robimy sos pomidorowy oraz smażymy pieczarki. Pieczarki dość grubo kroimy w plastry, na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sól oraz pieprz i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2-3 minuty. Odstawiany do wystygnięcia. W miseczce łączymy sos pomidorowy z cukrem, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat kuchenny i dzielimy na 8 części. Kolejno każdą część ciasta formujemy w kulkę, po czym podsypujemy ją mąką i wałkujemy na placek o średnicy 13-u centymetrów. Na raz najlepiej jest pracować z połową ciasta a pozostałą jego część uformowaną w kulki trzymać w tym czasie w lodówce. Każdy rozwałkowany kawałek ciasta pokrywamy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, na którym układamy wystudzone pieczarki. Tak przygotowaną mini pizzę odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 12 minut.

Przepis na najlepszą mini pizzę
Mini pizza

Warto wiedzieć robiąc najlepszą mini pizzę.

Do pizzy najlepszy będzie ser żółty typu Gouda oraz mozzarella.

Oregano i bazylię zastąpić można mieszanką ziół włoskich lub prowansalskich.

Jogurt naturalny wykorzystany do przygotowania ciasta drożdżowego powinien mieć temperaturę pokojową.

Lubisz dania z żółtym serem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.

Przepis na najlepszą mini pizzę
Mini pizza
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Najlepsza mini pizza
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *