Jajka z kremem pieczarkowym
|||||

Jajka faszerowane pieczarkami

Co roku przed Wielkanocą mam ten sam dylemat, jakiego rodzaju jajka faszerowane mam w tymże roku przygotować. To jest poważny dylemat, gdyż jest cała gama kremów do faszerowania, które lubię w połączeniu z jajkami 🙂 Na stole wielkanocnym staram się podać co najmniej dwa rodzaje jajek faszerowanych. Jeden rodzaj jajek musi mieć krem zrobiony z ryb lub wędlin a drugi krem warzywny. To jest taka moja zasada, którą staram się przestrzegać w ramach urozmaicenia smaku.

Piszę o Wielkanocy, gdyż mamy ją za progiem i wielu z nas będzie robić jajka faszerowane z tejże właśnie okazji. Wielkanoc nie jest jednak jedynym okresem, w którym jajka faszerowane są podawane. Ja lubię jeść jajka faszerowane na śniadanie, kolację i oczywiście podaję je moim gościom na przyjęciach.

Na blogu znajdziecie kilka propozycji na jajka faszerowane. Robiłam już dla Was jajka faszerowane buraczkiem ćwikłowym, jajka faszerowane awokado, jajka faszerowane szynką i chrzanem, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szpinakiem. Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane pieczarkami. Jajka faszerowane pieczarkami to nic innego jak jajka wypełnione kremem pieczarkowym przygotowanym ze smażonych pieczarek, żółtek jajek, serka kremowego i odrobiny przypraw. Krem pieczarkowy nie zawiera majonezu, zastąpiony jest on odrobiną serka kremowego. Polecam Wam tenże przepis na jajka faszerowane pieczarkami, gdyż te jajka są pyszne.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Jajka nadziewane kremem pieczarkowym
Jajka faszerowane

Składniki na jajka faszerowane.

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula szalotka
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki serka kremowego np. Philadelphia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej szczyptą soli. Ugotowane wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy i z każdej połowy usunąć żółtka.

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno pokroić, przełożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną cebulę szalotkę i masło. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Pod koniec smażenia posolić 1/2 łyżeczką soli oraz dodać pieprz do smaku. Usmażone pieczarki wystudzić.

Do plastikowego pojemnika przełożyć zimne pieczarki, żółtka jajek, sok z cytryny, serek kremowy oraz krojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na kremową konsystencję. Gotowy krem pieczarkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim każdą połówkę jajka. Jajka faszerowane pieczarkami przetrzymywać w lodówce.

Jajka nadziewane kremem pieczarkowym
Jajka faszerowane

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem pieczarkowym.

Jajka gotowałam przez 9 minut, po czym z ugotowanych odlałam wrzącą wodę i zalałam je bardzo zimną wodą. Odstawiałam jajka do wystygnięcia na 15 minut i dopiero zimne obrałam.

Jeśli nie macie w domu blendera to żółtka jajek, pieczarki i natkę pietruszki możecie bardzo drobno posiekać nożem.

Szukasz przepisów na jajka faszerowane? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane buraczkiem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jajka faszerowane pieczarkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *