Wysokobiałkowy chlebek twarogowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi to pomysł na domowe pieczywo o fantastycznym smaku i walorach odżywczych. Jest to pieczywo bezglutenowe, które w swoim składzie nie zawiera grama mąki. Ten chlebek z kilku tylko składników bazuje na twarogu półtłustym, sporej ilości siemienia lnianego oraz płatkach owsianych. Powstające z owsa płatki owsiane nie powinny zawierać glutenu jednak aby być 100 % tego pewnym należy wybrać płatki owsiane oznaczone jako bezglutenowe.
Atutem tego chlebka jest także brak drożdży, stąd też osobom ich unikającym z całą pewnością ten chlebek podejdzie do gustu.
Ciasto na chlebek to tak naprawdę mieszanka twarogu z płatkami, które należy dobrze połączyć z jajkami, siemieniem, solą, proszkiem i sodą. Składniki wystarczy dobrze wyrobić dłonią, nie ma potrzeby miksowania ich ręcznym robotem. Samo wymieszanie i połączenie składników zajmuje dosłownie 2-3 minuty, po czym masa ląduje w foremce do pieczenia i chlebek trafia po piekarnika, w którym to pieczony jest na złoty kolor. Po upieczeniu a później wystudzeniu, chlebek można kroić.
Ten chlebek jest wilgotny, posiada interesujący smak i chrupiącą skórkę. Jest wyśmienity na śniadanie, kolację oraz jako podstawa kanapek podanych na lunch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek twarogowy z siemieniem lnianym.
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g płatków owsianych (bezglutenowych)
- 50 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka „L”
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli

Jak zrobić chlebek twarogowy z siemieniem lnianym.
Do miski wkładamy pokruszony twaróg, dodajemy płatki owsiane, jajka, siemię lniane, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką przez moment, aby składniki się wymieszały, po czym wyrabiamy dłonią celem uzyskania dobrze wyrobionej masy. Masę na chleb przekładamy do metalowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko przyklepujemy dłonią. Kolejno, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 40 minut bądź do osiągnięcia złotego koloru. Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 15 minut, po czym wyjmujemy z blaszki i kontynuujemy studzenie na metalowej kratce.

Warto wiedzieć robiąc chlebek twarogowy z siemieniem lnianym.
Pieczywo piekę w metalowej blaszce o wymiarach 14 na 24 centymetra.
Siemię lniane zastąpić można mieszanką dowolnych ziaren. Może to być słonecznik, pestki dyni, sezam czy chia.
Twaróg należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed robieniem chlebka. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Lubisz pieczywo z ziarnami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chleb bez mąki.


Dodaj komentarz