Grzanki z pomidorami i fetą podałam na dzisiejszy lunch. Udało mi się jeszcze zebrać kilka pomidorków koktajlowych z mojego ogródka warzywnego i podejrzewam, iż na nich zakończę tegoroczny sezon na pomidory. Co prawda widzę jeszcze kilka pomidorów na krzaczkach, lecz nie jestem pewna czy będą dobre do zjedzenia, gdyż ciągle padający deszcz sprawia, iż atakuje je choroba. Z tych pomidorków, które w tym sezonie zebrałam powstało kilka pysznych dań takich jako risotto, zupa oraz sałatka. Zajadałam się również pomidorkami koktajlowymi na świeżo, a także w formie pieczonej.
Przepis na grzanki z pomidorami i fetą, którym dzielę się z wami poniżej, to jeden z wielu przepisów do przygotowania, których sięgnęłam po pomidory. Podstawą tych grzanek jest pieczywo, w tym wypadku chleb pomidorowy na zakwasie. Po skropieniu oliwą i podpieczeniu na patelni, grzanki z chleba posmarowane są pastą ajvar, na której z kolei ułożone są pieczone pomidory oraz ser feta. Całość posypana jest krojonymi listkami bazylii i oprószona pieprzem. Te chrupiące grzanki z powodzeniem serwować można nie tylko na lunch. Grzanki z pomidorami i fetą są fantastyczne jako przekąska, którą podać można w trakcie dnia oraz jako danie zaserwowane na śniadanie i na kolację. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na grzanki z pomidorami i fetą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grzanki z pomidorami i fetą.
- 20 dkg pomidorków koktajlowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- mały pęczek świeżej bazylii
- 5 dkg sera feta
- 2 łyżki pasty ajvar
- szczypta świeżo-mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 3 kromki pieczywa
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić grzanki z pomidorami i fetą.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie skropić oliwą, posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczone pomidorki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kromki pieczywa z obu stron skropić oliwą z oliwek, ułożyć na rozgrzanej patelni o grubym dnie. Podpiekać na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym pieczywo jest ładnie przypieczone z obu stron. Grzanki zdjąć z patelni, po czym każdą dokładnie posmarować pastą ajvar, na której ułożyć pieczone pomidorki i pokruszony ser feta. Całość po wierzchu posypać krojoną bazylią i oprószyć świeżo-mielonym pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc grzanki z pomidorami i fetą.
Do przygotowania tych grzanek warto jest wybrać dobrej jakości pieczywo. Chleb, po który sięgnęłam robiąc te proste grzanki, był chlebem pomidorowym na zakwasie. Każdy dowolny chleb na zakwasie dobrze sprawdzi się w tym przepisie.
Pomidorki w trakcie pieczenia puszczą sporo soku. Sok ten także należy wykorzystać do polania ułożonych na grzankach składników.
Przepis na domową pastę ajvar znajdziesz TUTAJ.
Lubisz grzanki z pomidorami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bruschettę.


Dodaj komentarz