Ciasto Dzień i Noc to połączenie biszkoptu kakaowego z masą serową i brzoskwiniami w galaretce. Posmakuje ono z pewnością fanom ciast z owocami, ale nie tylko. To ciasto z serem piec można w każdym okresie roku, gdyż nie wymaga wykorzystania owoców sezonowych. Owoce, które królują w tym cieście to brzoskwinie lecz są to brzoskwinie z syropu, do kupienia w puszcze bądź w słoiku. Jeśli chodzi o ser, to zdecydowanie musimy sięgnąć po ser mielony. Możemy kupić gotowy już ser mielony bądź zmielić go sami w domu. Ser z wiaderka będzie w tym cieście świetnym rozwiązaniem, gdyż ma on idealną kremową konsystencję.
Przygotowanie ciasta Dzień i Noc jak to u mnie bywa w większości ciast, zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt kakaowy z trzech jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia i szczypty soli. Biszkopt piekę przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, studzę i nasączam ponczem z wody, cytryny i cukru. Na tak przygotowanym biszkopcie rozprowadzam masę serową, do przygotowania której poza serem wykorzystuję również białą czekoladę, kremówkę, cukier oraz żelatynę. Na masie układam owoce, wylewam galaretkę i schładzam ciasto w lodówce. Pomimo tego, iż w cieście znajduje się zarówno masa jak i owoce w galaretce, ciasto to nie jest wcale jakoś bardzo pracochłonne. Oczywiście odczekać musimy chwilę na stężenie galaretki, upieczenie biszkoptu czy wystudzenie czekolady ale ogólnie rzecz biorąc nie jest to najbardziej pracochłonne ciasto na świecie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto Dzień i Noc i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Dzień i Noc.
Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka “M”
- 3 dkg mąki pszennej
- 2 dkg ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 50 dkg białego sera
- 350 ml śmietanki kremówki
- 30 dkg białej czekolady
- 80 ml zimnej wody
- 18 gr żelatyny w proszku
- 5 dkg cukru pudru
Nasączenie:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 60 ml przegotowanej wody
Dodatkowo:
- 60 dkg brzoskwini z syropu
- galaretka brzoskwiniowa w proszku (72 gr)
- 500 ml wrzącej wody
- 8 gr żelatyny w proszku

Jak zrobić ciasto Dzień i Noc.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu kakaowego. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski wraz ze szczyptą soli i ubić na sztywno. Kolejno, cały czas ubijając małymi porcjami dodać cukier puder. Następnie wmieszać przesianą przez sitko mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz dodać żółtka. Ciasto biszkoptowe wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a kiedy zimny dokładnie skropić ponczem.
Poncz robimy poprzez połączenie w butelce bądź kubku wody wraz z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Brzoskwinie z syropu pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce rozpuścić galaretkę wraz z żelatyną we wrzącej wodzie. Wystudzić i kiedy zimna wstawić do lodówki, aby nieco stężała.
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko podgrzać ale nie wolno zagotować. Do letniej żelatyny wlać 50 ml śmietanki kremówki o temperaturze pokojowej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Pozostałą, zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Przemielony biały ser włożyć do dużej miski, dodać ubitą na sztywno kremówkę, wymieszać, po czym dodać wystudzoną płynną czekoladę oraz płynną żelatynę ze śmietanką. Wymieszać i wylać na nasączony ponczem biszkopt. Dokładnie wyrównać łyżką, po czym na masie serowej ułożyć kawałki brzoskwiń, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Dzień i Noc.
Ciasto piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 20 centymetra.
Kremówka, którą ubijamy na sztywno powinna być zimna. Najlepiej jest wyjąć ją z lodówki w momencie, w którym zaczynamy ubijanie.
Składniki wykorzystane do przygotowalnia ciasta biszkoptowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Biały ser, który wykorzystamy do masy serowej powinien być co najmniej dwa razy zmielony w maszynce.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto Ambasador.







Dodaj komentarz