Bułki pszenne na jogurcie to puszyste i lekkie bułki z chrupiącą skórką, które są świetne na śniadanie oraz kolację. Te bułki pszenne robię stosunkowo często, gdyż są bardzo proste do przygotowania. Podstawą bułek pszennych jest mąka, jogurt naturalny, drożdże oraz odrobina oleju. Do ciasta dodaję również odrobinę soli oraz cukru. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto wyrabiam przez kilka minut, a następnie odstawiam do wyrośnięcia, po czym formuję w bułki. Jeśli ktoś lubi bułki pszenne posypane na przykład makiem lub sezamem można to oczywiście zrobić. Warto jest je najpierw przesmarować jajkiem, a dopiero później oprószyć posypką. Polecam poniższy przepis na bułki pszenne na jogurcie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki pszenne na jogurcie.
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 28 dkg jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić bułki pszenne na jogurcie.
W kubeczku wymieszać letni jogurt z drożdżami oraz cukrem, a następnie odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, do której dodać sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać ciasto przez 6-7 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny, odrobinę odgazować, a następnie podzielić na 7 części. Każdą część ciasta uformować w kulkę, lekko oprószyć mąką i naciąć tępą stroną noża. Bułki ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec przez 22 minuty. Po upieczeniu bułki wystudzić na metalowej kratce.

Warto wiedzieć robiąc bułki pszenne na jogurcie.
Jogurt po wyjęciu z lodówki podgrzewam przez kilka sekund w mikrofalówce. Do podgrzanego jogurtu dodaję drożdże i cukier. W letnim jogurcie drożdże szybciej wyrastają.
Po nadaniu kawałkom ciasta okrągłego kształtu, bułki raz nacinam tępą strona noża. Noża nie dociskam do końca, aby całkowicie nie przeciąć ciasta, a jedynie je naciąć w miarę głęboko.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami suchymi. W takiej sytuacji jedna pełna łyżeczka suchych drożdży użyta do przygotowania ciasta wystarczy.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki na kefirze.

Dodaj komentarz