Gumbo to wywodzące się z Luizjany danie, które konsystencją przypomina gulasz lub gęstą zupę. W skład gumbo wchodzi głównie mięso, owoce morza, warzywa oraz wywar, a całość zagęszczana jest zasmażką robioną z mąki i masła. Najczęściej gumbo podawane jest z ryżem, jednak podać można je także z pieczywem, sałatą ziemniaczaną bądź puree ziemniaczanym.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to gumbo z kurczakiem i kiełbasą. Popularną kiełbasą, którą często używa się w gumbo jest francuska kiełbasa wędzona Andouille. Jak dla mnie nasza polska kiełbasa jest równie smaczna, dlatego też gumbo z poniższego przepisu zrobiłam z dodatkiem kiełbasy śląskiej. To gumbo świetnie sprawdza się jako danie obiadowe, ale jest równie dobre jako gorące danie, które podać można na wszelakich uroczystościach. Jeśli zatem, nie próbowałeś jeszcze gumbo, polecam mój przepis na gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
- 55 dkg piersi z kurczaka
- 30 dkg kiełbasy np. śląskiej
- 15 dkg cebuli
- 12 dkg łodygi selera (2 sztuki)
- 40 dkg mieszanki papryk (2 duże)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 800 ml wywaru drobiowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka przyprawy Cajun
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 2 łyżki oleju
Zasmażka:
- 3 łyżki masła
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 300 ml wody
Jak zrobić gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
Do dużego garnka włożyć pokrojoną na plastry kiełbasę, smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno, dodać pokrojonego w średniej wielkości kostkę kurczaka oraz olej, po czym kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Następnie dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, pokrojoną w duże plastry paprykę, drobno krojonego selera naciowego, tymianek, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 7-8 minut, potem dodać paprykę w proszku, przyprawę Cajun, wywar drobiowy, sól oraz pieprz. Zagotować, po czym gotować przez 10 minut.
Do małego garnka włożyć masło i mąkę. Mieszając nieustannie rozpuścić masło i od momentu, w którym zaczyna łączyć się z mąką gotować na małym ogniu przez około dwie minuty. Kolejno, stopniowo wlać wodę, zwiększyć ogień na duży i mieszając cały czas gotować przez 4 minuty. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do gotującego się na ogniu gumbo i gotować razem przez 5 minut. Gotowe gumbo podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Warto wiedzieć robiąc gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
Kiełbasę śląską zastąpić można dowolną kiełbasą wędzoną.
Gumbo po ugotowaniu i wystudzeniu można zamrozić. Przechowuje się bardzo dobrze z zamrażalniku do kilku miesięcy.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w cieście naleśnikowym.


Dodaj komentarz