Ciasto Pijana śliwka to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, którego podstawą jest ciasto czekoladowe, krem czekoladowy z dodatkiem Nutelli i suszone śliwki namoczone w rumie. Pijana śliwka nie jest ciastem dla dzieci, gdyż zarówno śliwki jak i blaty ciasta czekoladowego są intensywnie nasączone ciemnym rumem. Jest to ciasto idealne na urodziny, prezentuje się naprawdę pięknie, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się je przygotować w okrągłej formie do pieczenia. Jeśli lubisz tego typu ciasta, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na ciasto Pijana śliwka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Pijana śliwka.
Ciasto czekoladowe:
- 16 dkg mąki pszennej
- 14 dkg cukru kryształu
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dkg ciemnego kakao
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka sody
Krem z Nutellą:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 10 dkg masła
- 20 dkg Nutelli
- 10 dkg mlecznej czekolady
- 15 dkg serka mascarpone
Dodatkowo:
- 200ml ciemnego rumu
- 20 dkg suszonych śliwek
Polewa:
- 20 dkg mlecznej czekolady
Jak zrobić ciasto Pijana śliwka.
Ciasto czekoladowe przygotowanie.
Do miski włożyć jajka, szczyptę soli oraz cukier kryształ, po czym ubić całość na puszystą konsystencję. Ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego i zajęło mi to 6 minut. Kolejno, nie przerywając ubijania wolną strużką wlać olej, a po nim wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z formy do pieczenia i przekroić wzdłuż dwa raz, tak aby powstały 3 w miarę równe blaty.
Przygotowanie kremu czekoladowego z Nutellą.
Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować i zdjąć garnek z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miękkie masło, po czym mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Następnie, do płynnego kremu czekoladowego wmieszać Nutellę, dokładnie połączyć ją z krem, po czym odstawić krem do wystygnięcia.
Zimny krem czekoladowy przełożyć do miski, za pomocą ręcznego robota lub ubijaka ubijać przez 30 sekund, a następnie dodać serek mascarpone. Ubijać razem do momentu, w którym krem zgęstnieje – powinno to zając ponad minutę. Do tak przygotowanego kremu włożyć pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie polewy czekoladowej.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki, włożyć do miseczki, a następnie wstawić całość do mikrofali na około minutę. Czekolada powinna być płynna. Czekoladę można także rozpuścić poprzez ułożenie miseczki z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą.
Złożenie ciasta Pijana śliwka.
Do miski wlać ciemny rum, włożyć śliwki i odstawić całość na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie, wyjąć śliwki i każdą pokroić w średniej wielkości kostkę. Rum, w którym moczyły się śliwki użyć do nasączenia ciasta czekoladowego. Każdy blat ciasta skropić z obu stron rumem. Dolny blat ciasta skropiłam jedynie z wewnętrznej strony, zewnętrzną stronę, na której stoi ciasto pozostawiałam suchą.
Pierwszy blat ciasta pokryć kremem ze śliwkami, przykryć drugim blatem ciasta, na który również wyłożyć krem. Na kremie położyć ostatni blat ciasta, który pokryć letnią lecz płynną czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Pijana śliwka.
Ciasto czekoladowe piekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta czekoladowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Do nasączenia blatów ciasta użyłam 120 milimetrów rumu, w którym moczyły się śliwki.
Nutellę zastąpić można każdym innym kremem czekoladowo-orzechowym.
Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.







Dodaj komentarz