Kapsalon to danie składające się z frytek, shoarmy z kurczaka, żółtego sera oraz sałatki warzywnej. Danie to przygotowywane jest w foremkach do zapiekania, w których warstwami układane są frytki, shoarma oraz ser. Całość zapieka się przez kilka minut w piekarniku, do momentu roztopienia się sera i podaje z sałatką oraz sosem. Jeśli chodzi o sos, z którym podawany jest kapsalon to jest to najczęściej sos czosnkowy oraz jakiś pikantny sos typu chili. Z kolei ser, po który należy sięgnąć robiąc kapsalon to ser Gouda. Danie kapsalon posmakuje na pewno wszystkim tym, którzy lubią dania typu fast food, gdyż jest to taki właśnie holenderski fast food. Jeśli masz w domu wszystkie z poniżej wymienionych składników, koniecznie zrób ten domowy kapsalon. Przepis na kapsalon znajdziesz poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kapsalon.
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
Do podania:
- 35 dkg frytek
- 10 dkg sałaty lodowej
- sos czosnkowy
- 10 dkg pomidora
- 1 mała cebula czerwona
- 10 dkg ogórka sałatkowego
- sos chili
- 10 dkg sera Gouda
Jak zrobić kapsalon.
Piersi z kurczaka pokroić w miarę cienkie i długie paseczki, po czym włożyć do miski. Dodać paprykę słodką, ostrą oraz wędzoną, pieprz, sól, kminek, oregano, mieszankę 7 przypraw oraz olej. Mięso dokładnie połączyć z przyprawami, a następnie odstawić na 30 minut. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać i kiedy gorąca układać zamarynowane mięso. Kurczaka smażyć na średnim ogniu, do momentu w którym mięso jest lekko przypieczone z każdej strony. Usmażone mięso wykładać na talerzyk.
Frytki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 50 minut.
Ogórka i pomidora umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę po umyciu pokroić w duże kawałki, a czerwoną cebulę po obraniu pokroić w piórka.
W dwóch foremkach aluminiowych lub w jednym naczyniu do zapiekania ułożyć upieczone frytki, a na nich usmażone mięso z kurczaka, które posypać tartym serem Gouda. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 6-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika na zapieczonych składnikach ułożyć pokrojone warzywa, które kolejno polać sosem czosnkowym oraz sosem chili.

Warto wiedzieć robiąc kapsalon.
Mieszanka 7-u przypraw to połączenie takich przypraw jak ziele angielskie, cynamon, nasiona wiśni wonnej, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, goździk.
Kawałki kurczaka należy smażyć partiami, nie całość na raz.
Robiąc to danie sięgnęłam po frytki mrożone. Jeśli ktoś ma ochotę użyć frytek ze świeżych ziemniaków nic nie stoi na przeszkodzie. Przed ich ułożeniem w formie do zapiekania warto jest je polać odrobiną oleju.
Frytki w moim piekarniku piekę około 50 minut do godziny. W zależności od tego jak przypieczone frytki lubicie, tak długo trzymajcie je w piekarniku.
Użyłam dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 10.5 na 23.5 centymetra każda.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gumbo z kurczakiem i kiełbasą.


Dodaj komentarz