Kotlety z jajek gotowanych to proste i tanie do przygotowania danie. Podstawą kotletów jajecznych są ugotowane na twardo jajka, połączone ze świeżym jajkiem oraz przyprawami. Z tak przygotowanej masy jajecznej formowane są małe kotleciki, które obtacza się w bułce tartej i smaży na maśle lub oleju. Kotlety jajeczne to danie, które sprawdza się podane na śniadanie, obiad oraz podwieczorek. Jeśli nie próbowałeś jeszcze tych prostych kotletów, polecam poniższy przepis na kotlety z jajek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety jajeczne.
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 duże jajko surowe
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczka ziół włoskich
- 1/2 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Jak zrobić kotlety jajeczne.
Ugotowane na twardo jajka zmiksować, drobno posiekać bądź przepuścić przez maszynkę. Kolejno, przełożyć do miski i dodać surowe jajko, sól, pieprz, zioła włoskie oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym odstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu masy jajecznej z lodówki, podzielić ją na 6 równych części, z których formować okrągłe kulki. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej, a następnie spłaszczać lekko na dłoni. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać kotlety jajeczne. Kotlety z gotowanych jajek smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety wyjmować na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Te jajeczne kotlety podać można z dodatkiem słodkiego sosu chili, ketchupu, sosu pieczarkowego, sosu koperkowego lub dowolnej surówki na przykład z kapusty.

Warto wiedzieć robiąc kotlety jajeczne.
Suszoną natkę pietruszki zastąpić można świeżą natką.
Kotlety z jajek doprawić można dowolnie wyselekcjonowaną mieszanką przypraw. Ja akurat sięgnęłam po zioła włoskie oraz natkę pietruszki, jednak świeży szczypiorek, zioła prowansalskie, słodka papryka mielona, świeży lub suszony koperek równie dobrze sprawdzą się w tych kotletach.
Po usmażeniu kotlety z jajek można zamrozić. Należy włożyć je do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i umieścić pojemnik w zamrażalniku. Ja w zamrażalniku kotlety przechowuję przez około dwa miesiące.
Olej zastąpić można masłem bądź masłem klarowanym.
Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane pieczarkami.


Dodaj komentarz