Babka gotowana to babka, do przygotowania której nie potrzebny jest piekarnik. Jest ona świetną opcją na słodkie ciasto bez pieczenia. Tę babkę w przeciwieństwie do babki tradycyjnej, czyli pieczonej w piekarniku, gotuje się w garnku wypełnionym wodą. Oczywiście, do zrobienia tejże babki potrzebna jest specjalna metalowa forma z pokrywką. Taką formę kupić można w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego bądź zamówić przez internet. Poniższy przepis na babkę gotowaną, jest przepisem na bakę o cytrusowym aromacie, udekorowaną czekoladą i pistacjami. Ciasto na babkę gotowaną robi się bardzo prosto, a babka po ugotowaniu jest niezwykle wilgotna i bardzo smaczna.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na babkę gotowaną.
- 6 dużych jajek
- 20 dkg cukru pudru
- 15 dkg płynnego masła
- 18 dkg mąki pszennej
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 10 dkg czekolady ruby
- 2 łyżki pistacji
- odrobina masła do posmarowania formy
Jak zrobić babkę gotowaną.
Do miski włożyć jajka, cukier puder oraz szczyptę soli. Ubijać przez 5-6 minut, do momentu uzyskania puszystej konsystencji składników. Kolejno, małym strumieniem wlać rozpuszczone, zimne masło, cały czas kontynuując ubijanie. Następnie dodać otartą skórkę pomarańczową oraz przesiane przez sitko mąki wraz z proszkiem i sodą, nie na raz a mniejszymi partiami.
Formę na babkę wysmarować masłem i do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Na ogień wstawić garnek z wodą, zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować włożyć formę z ciastem. Garnek przykryć pokrywką i gotować babkę na średniej mocy palnika przez 1 godzinę i 50 minut. Po tym czasie formę wyjąć z garnka, ostrożnie otworzyć uważając aby się nie poparzyć i wyjąć babkę, którą ułożyć na metalowej kratce i odstawić do wystygnięcia.
Do miseczki włożyć czekoladę ruby i rozpuścić w mikrofalówce.
Pistacje włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Następnie, z pistacji zdjąć skórkę, a orzechy osuszyć na papierowym ręczniku.
Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować pistacjami. Ja tak przygotowaną babkę przetrzymuję w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc babkę gotowaną.
Użyłam dużej formy do babki gotowanej o wymiarach: średnica góry 18 cm, średnica dna 13 cm i wysokość 18 cm. Forma do babki gotowanej jest innym rodzajem formy, aniżeli forma do babki pieczonej. Tego typu forma ma pokrywkę, którą należy założyć przed włożeniem babki go garnka z gotującą się wodą. Garnek, w którym gotowana jest babka powinien być w miarę wąski i wysoki. Wody w garnku powinno być na tyle, aby po włożeniu formy z babką do garnka woda sięgała powyżej 1/2 wysokości formy. Po włożeniu formy z babką do garnka dodatkowo należy przykryć garnek pokrywką.
Jajka wykorzystane do przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową.
Szukasz przepisów na babki wielkanocne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Babkę marmurkową.


Dodaj komentarz