Przepis na kurczaka w parmezanie
||

Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie czyli mięso drobiowe obtoczone w panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej wymieszanej z serem parmezan. Panierka, w której obtoczone jest mięso ma serowy, ziołowy smak i jest chrupiąca, z kolei mięso w środku jest soczyste i mięciutkie. Te smażone piersi z kurczaka to pomysł na szybki obiad, który zrobić można zarówno na specjalną okazję jak i na tygodniu. A z czym podawać panierowane piersi z kurczaka? Oto kilka propozycji na dodatki, które pysznie dopełnią smak tego soczystego mięsa.

Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kurczaka w parmezanie i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na kurczaka w parmezanie
Kurczak w parmezanie

Składniki na kurczaka w parmezanie.

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 550 g)
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 5-6 łyżek masła ghee lub klarowanego
  • 1 łyżka ziół włoskich

Do podania:

  • tarty ser parmezan
  • sok z cytryny
Przepis na kurczaka w parmezanie
Kurczak w parmezanie

Jak zrobić kurczaka w parmezanie.

Oczyszczone, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Mięso ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozklepać z obu stron tłuczkiem do mięsa. Na talerzyk wsypać mąkę, pieprz, sól oraz zioła włoskie. Wymieszać. Kolejno, każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i przyprawach, po czym do pozostałej po obtoczeniu mięsa mąki wlać roztrzepane widelcem jajka i wymieszać. Na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą oraz drobno-tarty ser parmezan i także wymieszać.

Obtoczone mąką mięso obtoczyć w jajkach połączonych z mąką a potem w bułce tartej połączonej z serem parmezan. Na patelnię włożyć masło ghee, rozpuścić i rozgrzać. Na gorącym tłuszczu ułożyć opanierowane mięso drobiowe i smażyć je na średniej wielkości ogniu przez około 6-7 minut, z obu stron łącznie. Usmażone mięso wyjmować na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Kurczaka w parmezanie podawać posypanego tartym parmezanem i skropionego sokiem z cytryny.

Przepis na kurczaka w parmezanie
Kurczak w parmezanie

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w parmezanie.

Jeżeli w trakcie obtaczania mięsa mąką wykorzystamy całą jej ilość, to w kolejnym kroku mięso moczymy w samym tylko jajku.

Masło ghee bądź masło klarowane zastąpić można olejem lub oliwą, chociaż według mnie kurczak w tej wersji smażony na maśle smakuje najlepiej.

Lubisz dania z drobiu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie pieczarkowym.

Przepis na kurczaka w parmezanie
Kurczak w parmezanie
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak w parmezanie
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *