Smażone filety rybne są jednym z szybszych dań do przygotowania. Świeży filet należy oczyścić, osuszyć, przyprawić i można go smażyć. Ryba w formie filetów nie potrzebuje dużo czasu na ogniu. Tak przygotowana ryba jest idealna na szybki obiad.
Smażoną rybę podać można z dodatkiem gotowanych warzyw, ryżu, ziemniaków czy chociażby sałatki. Moja dzisiejsza propozycja podania ryby smażonej to kremowy por. Smażona ryba z kremowym porem jest nie tylko bardzo smaczna ale równie szybka i prosta do przygotowania. Polecam Wam ten sposób podania ryby.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażoną rybę z porem.
- 50 dkg filetów ze świeżej ryby np. pstrąga
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
Kremowy por:
- 30 dkg pora
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- 200 ml śmietanki (30%)
Jak zrobić filety rybne z kremowym porem.
Filety rybne umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą oraz pieprzem i natrzeć oliwą. Patelnię rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć rybę skórką do dołu. Smażyć na średnim ogniu z tendencją do dużego przez 3 minuty po czym przewrócić i smażyć przez minutę.
Pora umyć, osuszyć, następnie pokroić bardzo cienko. Do garnka włożyć masło, dodać krojonego pora. Smażyć przez 7-8 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać sól, pieprz i śmietankę. Kontynuować gotowanie przez 4-y minuty.
Usmażoną rybę podawać ciepłą z kremowym porem.

Warto wiedzieć robiąc filety rybne z porem.
Jeśli filety rybne są dość grube należy smażyć je przez 4-y zamiast 3-ech minut z jednej strony.
Pora przed pokrojeniem należy bardzo dobrze oczyścić, gdyż często pomiędzy warstwami pora zalega dużo ziemi.
Przed usmażeniem ryby warto sprawdzić filety pod kontem ości. Duże ości należy usunąć przed smażeniem.
Szukasz przepisów na dania z ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę po grecku.
Dodaj komentarz