Cukinia
||

Bigos z cukinii

Od kiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii. W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi składnikami mojego bigosu z cukinii a jedynie dodatkami, których używam od czasu do czasu.

Bigos z cukinii najczęściej serwuję podany z pieczywem. Jest on również fajnym dodatkiem obiadowym, świetnie zastępuje niejedną sałatkę. Propozycje na dania mięsne, z którymi podać można bigos z cukinii znajdziecie w zakładce Obiad.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Cukinia
Bigos

Składniki na bigos z cukinii.

  • 1 kg cukinii w skórce
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli
  • 500 g pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • 1 duży ząbek czosnku

Jak zrobić bigos z cukinii.

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić kostkę o wymiarach 2.5 na 2.5 centymetra.

Do dużego garnka włożyć pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę wraz z boczkiem oraz olej. Smażyć na średnim ogniu przez 7-8 minut. Dodać drobno krojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kontynuować smażenie przez 4-5 minut. Następnie dodać słodką oraz ostrą paprykę w proszku, pokrojoną w kostkę marchew, kminek i liście laurowe. Smażyć minutę i dodać kostkę z cukinii, pokrojone pomidory, sól oraz pieprz. Garnek przykryć i dusić całość na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia bigos zalać mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Bigos z cukinii podawać z pieczywem, ryżem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Cukinia
Bigos

Warto wiedzieć robiąc bigos z cukinii.

Waga warzyw podana w przepisie to ich waga po obraniu ze skórki.

Z dojrzałej cukinii należy usunąć ziarna. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą łyżki.

Wędzoną kiełbasę dodaję zawsze bez skórki. Nie lubię kiedy w bigosie wyczuwalne są twarde kawałki kiełbasy. Możecie zatem z kiełbasy usunąć skórkę jednak nie musicie.

Lubisz cukinię? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorową z cukinią.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bigos z cukinii
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *