Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami to klasyczne danie kuchni włoskiej, które bardzo często zamawiam w restauracjach, ale również chętnie przygotowuję w domu. Wśród moich ulubionych wersji znajduje się risotto z pomidorami i fetą, a zaraz po nim – risotto z grzybami. Risotto wymaga cierpliwości, ponieważ cały proces gotowania opiera się na stopniowym dolewaniu bulionu do ryżu oraz jego częstym mieszaniu. Dlatego, przygotowując to kremowe danie z ryżu, należy uzbroić się nie tylko w cierpliwość, ale i czas, ponieważ przez cały czas gotowania należy pozostać przy garnku i mieszać składniki.
To smaczne risotto świetnie sprawdza się zarówno na specjalne okazje takie jak chociażby Walentynki, niedzielny obiad z rodziną, jak i podczas codziennych posiłków w tygodniu. Lubię serwować je zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek do smażonego mięsa, np. podudzi kurczaka. Smaku i głębi risottu dodają klasyczne włoskie składniki, takie jak tarty ser parmezan oraz świeże zioła.
Oto kilka propozycji na risotto. Zrobić można je z :
W sezonie na szparagi przygotowuję wyjątkowe, aromatyczne risotto ze świeżymi zielonymi szparagami. W tej wersji risotta nie może zabraknąć również białego wina, serka mascarpone oraz parmezanu. Podaję je z podsmażonymi główkami szparagów, a całość posypuję startym parmezanem, tworząc prosty, smaczny obiad ze szparagami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na risotto z zielonymi szparagami.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 300 g ryżu do risotto (arborio)
- 250 g zielonych szparagów
- 1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 250 g serka mascarpone
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina wytrawnego
Dodatkowo:
- 1 łyżka oliwy
- 50 g szparagów
- 50 g sera parmezan do podania

Jak zrobić risotto z zielonymi szparagami.
Na małą patelnię wlewamy oliwę z oliwek extra virgin, dodajemy umyte i osuszone główki zielonych szparagów. Smażymy na małym ogniu przez około 6 minut, mieszając od czasu do czasu – szparagi powinny pozostać al dente, by zachowały swoją chrupkość.
Do małego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy pokrojone na małe kawałki zielone szparagi oraz serek mascarpone. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie przelewamy do większego pojemnika i blendujemy na gładki krem ręcznym blenderem.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez około 6 minut. Następnie wsypujemy ryż arborio, zwiększamy ogień do średniego i smażymy przez około 1,5 minuty, aż ryż stanie się szklisty.
Po tym czasie wlewamy białe wino wytrawne i doprowadzamy do jego odparowania – trwa to około 2–2,5 minuty. Kiedy wino odparuje, zaczynamy stopniowo dolewać gorący bulion warzywny, robiąc to małymi porcjami i często mieszając ryż, zgodnie z klasyczną techniką przygotowania risotto.
Po dodaniu bulionu wlewamy także zmiksowane szparagi z mascarpone, co nada potrawie głębokiego smaku oraz wyjątkowej kremowej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, świeżo startą skórką z cytryny oraz pieprzem. Łączny czas gotowania ryżu wynosi około 22–25 minut – powinien on być al dente, idealny jak na klasyczne włoskie risotto.
Gotowe risotto z zielonymi szparagami przekładamy na talerzyk, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy podsmażonymi główkami szparagów. To aromatyczne, kremowe danie sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację inspirowaną kuchnią włoską.

Warto wiedzieć robiąc risotto z zielonymi szparagami.
Waga szparagów podana w liście składników to waga gotowych do użycia szparagów zielonych, czyli takich, z których została wcześniej usunięta twarda, niejadalna część.
Ryż do risotto to klasyczny ryż arborio, który charakteryzuje się krótkimi, okrągłymi ziarnami – idealny jest on zatem do przygotowania kremowego risotto. Przed dodaniem do potrawy ryżu arborio nie płuczemy, ponieważ podczas gotowania uwalnia on naturalną skrobię, która nadaje całemu daniu pożądaną, lekko kleistą i aksamitnie kremową konsystencję.
Niezastąpionym składnikiem risotto jest również białe wino, które nadaje potrawie intensywnego, głębokiego smaku oraz aromatu charakterystycznego dla włoskiej kuchni. Ten dodatek doskonale podkreśla smak zarówno zielonych szparagów, jak i pozostałych składników użytych w przepisie.
Lubisz dania z zielonymi szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron ze szparagami i boczkiem.

