Kurczak a la king czyli pyszny kurczak w kremowym sosie grzybowym z zielonym groszkiem i papryką. W tradycyjnym przepisie w daniu tym wykorzystuje się papryczki pimento jednak z racji na fakt, iż nie są aż tak łatwo dostępne, zamiast nich używam papryki typu bell pepper. Danie to smakuje pysznie z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą, makaronem a także pieczonym ciastem francuskim. Jest ono wyśmienite jako danie obiadowe jak i podane na lunch. Poniżej zostawiam wam prosty przepis na kurczaka a la king i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka a la King.
- 300 g pieczarek
- 200 g papryki
- 200 g cebuli
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 150 g zielonego groszku
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- 200 ml śmietanki (30%)
- 400 ml bulionu drobiowego
- 300 ml mleka
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 duże ząbki czosnku

Jak zrobić kurczaka a la King.
Do garnka wlać oliwę, włożyć pokojonego na paski bądź w kostkę kurczaka i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone mięso wyjąć na talerzyk bądź do miseczki za pomocą łyżki cedzakowej. Kolejno, do tego samego garnka włożyć masło, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na plastry pieczarki i smażyć na średniej wielkości ogniu przez minutę. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez 4-5 minut, po czym dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez 3-4 minuty. Do podsmażonych warzyw wlać wino i smażyć tak długo, aż płyn całkowicie odparuje. Następnie wsypać mąkę pszenną i często mieszając smażyć przez 6-7 minut. Kolejno, wlać bulion, po nim mleko, śmietankę, sól, pieprz, podsmażonego kurczaka i mrożony groszek. Często mieszając gotować na małym ogniu przez około 6 minut.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka a la King.
Piersi z kurczaka zamiast smażyć można ugrillować w całości i gotowe pokroić na mniejsze kawałki.
W trakcie smażenia mięso może wypuścić sporą ilość wody, nie należy się tym przejmować, ponieważ w miarę możliwości woda ta powinna odparować. Jeśli tak się nie stanie to do wody, która pozostanie po smażeniu dodajemy masło i cebulę, płyn wcześniej czy później odparuje.
Lubisz dania z drobiu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w parmezanie.


Lubię takie potrawy. Chętnie spróbuję tego kurczaka.