Ciepłe dni prawie na dobre już u nas zagościły. A wiadomo, że jak jest ciepło nie chce się tak dużo jeść jak wtedy gdy pogoda za oknem nie dopisuje.
Sałatki w sezonie letnim zatem cieszą się ogromnym powodzeniem. Są sycące, można jeść je w różnych wariacjach a ich wykonanie jest szybkie.
Jedną z takich sałatek, po które często sięgam jest sałatka Cezara. Jem ją w sumie nie tylko w ciepłe dni.
Sałatka Cezara składa się głównie z zielonej sałaty, sera Parmezan, czosnku, jajka oraz sosu na bazie oliwy i cytryny. W oryginalnej wersji nie zawierała anchovy, które teraz się do niej dodaje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę Cezara.
- 30 dkg filetów z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 sałaty rzymskie
- 7,5 dkg anchovy w oleju
- 4 łyżki Parmezanu (grubo krojony)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 7 kromek bagietki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli

Jak zrobić sałatkę Cezara z kurczakiem.
Piersi z kurczaka posypać 1/4 łyżeczką soli. Grillować. Można to zrobić na patelni do grillowania, w piekarniku lub opiekaczu. Po grillowaniu kurczaka wystudzić. Kiedy kurczak jest chłodny, piersi pokroić w plastry.
Jajka ugotować na półtwardo. Powinno to zająć 5 minut.
Do kubeczka wlać 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, anchovy, szczyptę pieprzu i soli. Zmiksować.
Pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować kromki bagietki. Kromki powinny być lekko posmarowane z obu stron. Bagietkę zrumienić w piekarniku lub na patelni.
Sałatę zieloną pokroić w duże pasy. Przełożyć do miski lub na talerz, na którym serwujemy naszą sałatkę. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół jajka, plastry kurczaka, grillowaną bagietkę oraz plastry Parmezanu. Po górze sałatkę polać sosem.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę Cezara.
Nie grillujmy kurczaka zbyt długo, gdyż mięso będzie suche.
W trakcie grillowania można kurczaka sprawdzić widelcem. Najlepiej jest rozchylić delikatnie mięso w najgrubszym punkcie. Jeśli nie jest różowe to znaczy, iż kurczak jest gotowy.
Po zdjęciu z grilla mięso można owinąć folią aluminiową i tak pozostawić do wystygnięcia. Kurczak zachowa w sobie wszystkie soki, nic nam nie wyparuje.
Nie tarłam sera na tarce a pokroiłam w plastry.
Sałatkę po przygotowaniu trzeba od razu podać. Jeśli pozostawimy ją w lodówce bagietka nasiąknie sosem i będzie miękka. Możemy także pozostawić ułożenie bagietki i polanie sosem do momentu, w którym będziemy serwować sałatkę.
Lubisz kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quritto.
Dodaj komentarz