Ostatnimi czasy przygotowuję dużo potraw z białego mięsa. Prawie zupełnie wykluczyłam czerwone.
Nie jest to zmiana na dłuższe, bo jak wiadomo mając blog kulinarny trzeba urozmaicać życie czytelników 🙂
Nie mniej jednak mięso z kurczaka jest u mnie na talerzu może nie codziennie ale parę razy w tygodniu.
Wiadomo, że jeśli zajadamy się czymś często, to coś szybko nam się nudzi. Szukam zatem nowych inspiracji na dania z użyciem białego mięsa.
Ostatnio właśnie zrobiłam to najprostsze w świecie danie. Kurczaka w sosie. Dla odmiany mięso zamarynowałam w dwóch różnych marynatach. Było zatem i na pikantnie i w stylu curry. Kto co woli.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kurczaka w sosie.
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 80 ml mleka kokosowego
- pęczek zielonej cebulki
- 1/2 łyżeczka soli
Marynata I.
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 6 łyżek sosu chili (pikantnego)
- 2/3 łyżeczki soli
Marynata II:
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 2/3 łyżeczki soli

Jak zrobić kurczaka z ryżem.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podzielić na dwie części. Po podzieleniu włożyć do dwóch misek.
Do pierwszej części dodać przyprawę curry, jogurt oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
Do drugiej miski z kurczakiem dodać sos chili, sól oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Po 30 minutach mięso przełożyć na dwie osobne patelnie. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie.
Do garnka włożyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dodać sól oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym papryka lekko zmięknie. Gotowy sos podzielić na dwie części. Pierwszą częścią zalać kurczaka usmażonego w marynacie curry a drugą w marynacie chili.
Kurczaka podawać z ryżem, posypanego po wierzchu krojoną zieloną cebulką.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka.
Kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę. Można oczywiście zamarynować w taki sposób całe piersi.
Użyłam czerwonej papryki ale śmiało można dodać także inne warzywa, takie jak kukurydza czy cukinia.
Lubisz kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia z kurczaka.
A co zrobić z marynatą po kurczaku? W niej smażyć kurczaka (czyli w sumie dusić), czy kurczaka obsmażyć osobno, a potem dopiero dodać marynatę i zalać mleczkiem z papryką?
Smażymy wszystko razem:) Marynaty nie zostaje za wiele, praktycznie cała pokrywa kurczaka. Kiedy obsmażymy kurczaka, dodajemy go do sosu kokosowego z papryką bądź sos dodajemy na tę patelnię, na której smażyliśmy kurczaka. Pozdrawiam 🙂