Kuchnia polska bez tego warzywa nie byłaby taka sama. Jest ono podstawą wielu dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu.
Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka.
Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet o ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż ziemniaki przygotowane w taki sposób smakują cudownie.
Pieczone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs czy to ryb. Warto zatem i po tę formę ziemniaka sięgnąć od czasu do czasu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone ziemniaki.
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki tłuszczu z kaczki
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa sól do posypania ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Jak zrobić pieczone ziemniaki.
Ziemniaki umyć, nie obierać po czym włożyć do wody, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Po 20-u minutach odlać z ziemniaków wodę. Dodać tłuszcz z kaczki, pokrojony na plastry czosnek oraz dodatkową sól (wedle uznania jeśli w ogóle chcemy ziemniaki dosalać). Garnek przykryć pokrywką i delikatnie poruszać nim kilka razy, aż tłuszcz z kaczki rozpuści się na gorących ziemniakach.
Ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać rozmaryn. Ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 do 45 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu poruszać blachą albo przewrócić ziemniaki widelcem, tak aby były równo podpieczone z każdej strony.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pieczone ziemniaki.
Warto sięgnąć po ziemniaki, które przeznaczone są do pieczenia czyli odmiany takie jak np. Bryza czy Cekin.
Użyłam ziemniaków o średnim i małym rozmiarze. Małe upiekłam w całości a średnie rozkroiłam na pół.
Tłuszcz z kaczki lub gęsi jest rewelacyjny do pieczenia ziemniaków. Taki tłuszcz kupić można w większości sklepów.
Przed włożeniem do piekarnika oprószyłam ziemniaki delikatnie świeżo mieloną solą. Dodałam jej dosłownie odrobinę.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki pieczone z tofu.
Dodaj komentarz